Кратки финансови новини от 20.04.2015 г.

•Хиляди демонстранти излязоха през почивните дни по улиците на Берлин, Мюнхен и други германски градове на протест против подготвящото се споразумение за свободна търговия TTIP между ЕС и САЩ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), съобщи Reuters. Протестиращите се опасяват, че споразумението ще наруши европейските стандарти в областите на безопасността на храните, на екологията и трудовото законодателство. Протести се проведоха и в други европейски градове. Агенцията отбелязва, че в Германия противниците на TTIP са особено много във връзка с нарастващите антиамерикански настроения след възникналите скандали, в които Щатите бяха обвинени в шпионаж и доминиране на американски цифрови компании като Google.

•Финландската компания за млечни продукти Valio съкращава 320 служители поради намаления износ в следствие санкциите за Русия и падналото търсене на млечна продукция на вътрешния пазар, съобщи Yle.

•Японският министър на икономиката Акира Амари обеща да направи всичко възможно за намаляване на разногласията в търговските преговори със САЩ. Както стана известно, преговорите фактически са навлезли в задънена улица и самият министър призна, че вървят много трудно. Япония и САЩ се опитват да сключат регионален договор,който би станал ключова част от споразумението на 12 държави за създаване на зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския район. (ВВС)

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *