Кратки финансови новини от 20.05.2015 г.

• Вчера бе отчетена годишна инфлация за април във Великобритания минус 0,1%. От 1960 година насам това е най-ниската инфлация на потребителските цени.

•Пет големи американски банки за заплашени от глоби в размер на общо няколко милиарда долара за манипулиране на обменните курсове. По информация на източници на AFP, близки до ситуацията, това са американските JPMorgan Chase и Citigroup, британските Barclays и Royal Bank of Scotland и швейцарската UBS. Размерът на глобите варира от няколко стотин милиона до над 1 милиард в зависимост от това коя банка доколко е била навътре в схемата.

•Банк ъф Ингланд обяви онлайн гласуване за избор портретът на кой заслужил британец да украси новата купюра от £20, съобщи SkyNews. Досега на нея беше изобразен икономистът Адам Смит. Гласуването ще продължи до 19 юли, а окончателното решение ще бъде обявено следващата пролет.

•Губернаторът на Тексас Грег Абът подписа закон, според който градските власти не могат да въвеждат ограничения за добива на въглеводороди чрез фракинг, пише The Guardian. «Законът гарантира, че Тексас няма да се превърне в завивка-пачуърк, скроена по правила, които са различни за всеки район, окръг или град», – заявил губернаторът.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *