Кратки финансови новини от 21.05.2015 г.

• Петте големи банки, за които вчера ви информирах, получиха глобите си от министерството на правосъдието в САЩ. Четири от тях сами са признали вината си, а швейцарската UBS AG ще бъде призната за виновна във фалшифициране на ключови лихвени проценти. JPMorgan Chase е глобена $550 млн., Citigroup – $925 млн., Barclays Plc – $650 млн., Royal Bank of Scotland PLC – $ 395 млн. По данни на министерството трейдърите на тези банки се наричали членове на «Картела», използвали специален електронен чат и кодиран език за манипулиране на обменните курсове. (Информация на Reuters)

• Полицията на Гватемала арестува управителя на ЦБ Хулио Суарес и още няколко члена на ръководството на банката по подозрение в корупция. По мнение на следствието Суарес е сключвал договори за обществени поръчки с компании, които изобщо не са могли да изпълнят условията на търговете. Миналата седмица вицепрезидентът на Гватемала Роксана Балдети, обвинявана в неплащане на данъци, бе принудена да подаде оставка. (Информация на ВВС)

• Евродипломат, запознат с подготовката на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС «Източно партньорство», която се открива в Рига днес, е заявил за Financial Times, че в хода на подготовката за мероприятието разногласията между членовете на ЕС са станали още по-дълбоки, отколкото при срещата във Вилнюс през 2013 г.«Епохата на вдъхновяващата експанзионистична политика на ЕС отдавна свърши. Днес няма да се намерят такива като Кол и Митеран, които да седнат на масата на преговорите, за да проектират бъдещето на европейското семейство.»

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *