Кратки финансови новини от 23.04.2015 г.

• След двумесечно прекъсване през март Русия отново прояви интерес към златото, пише Bloomberg. Страната е увеличила златновалутните си резерви през миналия месец с 30 тона, което е най-голямата ѝ покупка от септември 2014 г. С това резервите във злато на Русия към 1 април възлизат на 1238 метрични тона по данни от сайта на ЦБ. Руската федерация е една от петте страни, притежаващи най-голямо количество от благородния метал. На лондонската борса златото тази година поскъпна с 1% до $1195,66 за унция, а за миналия месец е поевтиняло с 2,4% спрямо февруари. Анализаторът на Macquarie Group Ltd. от Лондон Матю Търнър казва, че активизирането на руснаците на пазара на злато подкрепя спекулантите, залагащи за повишение на цените му.

• Компания Microsoft Corp. отчете, че за 1 трим. на 2015 г. печалбата ѝ е намаляла с 12% спрямо миналата година до $4,985 млрд., но тъй като показателите се оказаха по-високи от очакванията на Уолстрийт, акциите на компанията поскъпнаха с 3,1% до $44,70, съобщи Reuters.

• Корпорация Google съобщи, че през 1 трим. приходите и печалбата ѝ са нараснали. Увеличението на рекламните приходи е компенсирало негативното влияние от засилилия се долар, коментира Reuters. След отчета акциите на компанията нараснаха с 3,9% до $579. Тъй като анализаторите от Уолстрийт сгрешиха с прогнозите си, много инвеститори очакваха по-слаби показатели, обяснява за Reuters реакцията на пазара финансовият анализатор на BGC Колин Джилис.

• Индексът на електронната борса NASDAQ, една от трите основни фондови борси в САЩ, достигна рекорд за последните 15 години. Вчера в 18:34 GMT индексът нарасна с 0,52% и надмина предишния рекорд от 2000 година 5048,62 пункта като покори нивото от 5061,16 пункта.

• Bloomberg съобщи, че автомобилната компания Honda Motor е осъществила първия успешен полет на свой самолет на около 300 км разстояние. Уточнява се, че самолетът може да развие скорост повече от 778 км/ч. 7-местният самолет HondaJet е първата разработка на Honda Aircraft Company.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *