Кратки финансови новини от 24.02.2015 г.

• Продажбите на дребно във Великобритания за февруари са намалели, показаха данни от вчера. Ръстът на индекса за продажбите, изчисляван въз основа на допитвания от Конфедерацията на британските индустриалци (CBI), рязко се понижава до най-ниското ниво за повече от година – 1 пункт от 39 за януари и очаквани 42. За последен път балансът на продажбите на дребно е бил 1 през ноем. 2013 година, а през последните 6 месеца индикаторът показваше уверен ръст.

• Американските клонове на две големи европейски банки – немската Deutsche Bank и испанската Banco Santander според данни, с които разполага The Wall Street Journal, най-вероятно са се провалили на стрес-тестовете на ФРС. Проверката оценява способността на финансовите институти да запазят работоспособност в рамките на кризисни сценарии по количествени и качествени критерии – ниво на достатъчна капитализация и възможност банките да прогнозират възможните си рискове и загуби. Ако провалът на теста се потвърди, на тези банки ще бъдат наложени ограничения върху изплащането на дивиденти на акционерите, както на подразделението в САЩ, така и на банката-майка в Европа. Banco Santander вече има такива ограничения, тъй като не успя да премине и миналогодишния стрес-тест. Отбелязва се, че двете банки са издържали успешно аналогичния тест на ЕЦБ, но в него се обръща внимание преди всичко на капитала, с който разполагат банките, за да понесат двугодишна рецесия, докато ФРС все повече държи на субективните фактори – като управление и оценка на рисковете. ФРС провежда стрес-тестовете от есента на 2012. Миналата година освен Santander се провалиха на тях и други европейски банки – Citigroup, HSBC Holdings PLC, Royal Bank of Scotland Group PLC. Резултатите за тази година ще станат известни през март.

• Бедността в Германия се намира на рекордно равнище за последните 25 години. Показателят за бедността е достигнал максимални стойности от 1990, когато се обединиха двете Германии, съобщи Асоциацията на благотворителните организации Joint Welfare Association. По нейни данни около 12,5 млн. германци живеят в нищета. Най-голяма част от бедното население на страната е концентрирана в Берлин, Бремен и Мекленбург-Предна Померания. Асоциацията отнася към категорията „бедни“ жители с доход под 40% от средния. Според специалистите в рисковата група влизат хора без образование, самотни родители, безработни. Отбелязва се, че стремително се е увеличил броят на бедните пенсионери. Улрих Шнайдер, изпълнителен директор на Joint Welfare Association казва, че никога досега бедността не е достигала такива размери, а диференциацията по райони не е била толкова отчетлива

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *