Кратки финансови новини от 26.02.2015 г.

• Британската асоциация на петролните компании Oil & Gas UK заяви, че загубите в нефтогазодобивния отрасъл във Великобритания през 2014 година възлизат на £5,3 млрд. ($8,18 млрд.) В годишния си отчет организацията определя 2014 като най-лошата от последните 40 години.

• Президентът на ЕЦБ Марио Драги представи във Франкфурт на Майн новата банкнота от €20, която влиза в обращение от края на ноември 2015 година, съобщи Deutsche Welle. Новата купюра притежава по-силна защита срещу подправяне. Припомня се, че старата беше една от най-често фалшифицираните еврови банкноти.

• Европейската комисия даде срок на Франция до 2017 г. да приведе бюджетния си дефицит според правилата на еврозоната – до 3% от БВП. Франция ще трябва да съкрати структурния си дефицит с 0,5% през тази година и представи амбициозен план за реформи още през април. ЕК ще разгледа повторно френския бюджет за 2015 година през май и ако остане недоволна от програмата за реформи и не види допълнително съкращение на дефицита с 0,2% от БВП, ще предприеме съответните санкции. Франция обеща да приведе дефицита си в рамките на европейските изисквания през тази година, но поради по-слабия от очакваното икономически растеж дефицитът за миналата година се увеличи до 4,3%, а тази година се очаква снижение само до 4,1%.

• Вчера агенция Bloomberg, позовавайки се на информирани източници, заяви, че влошената ситуация на пазара на имоти в Китай е принудила правителството да разработи комплекс от мерки за предотвратяване на спада. Припомняме, че през януари бе отчетено рекордно свиване на жилищния пазар, в 70-те най-големи китайски градове жилищата са поевтинели с 5,1% годишно и с 0,4% спрямо декември. Данните показват също, че цените на новите жилища се снижават от 9 месеца. На първо време управляващите възнамеряват да обмислят смекчаване на изискванията за първоначалната вноска при купуване на второ жилище (сега тя е 60% от общата стойност). От 5 на 2 години може да бъде намален и срокът преди препродажбата на жилище без специален данък-глоба.

• Днес международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи прогнозата си за ръста на китайския БВП през тази година до 6.9% от 7.1% и за японския икономически растеж до 0.7% от 1.3%. S&P е разтревожена как ще се отразят върху жилищния пазар в Китай корекциите, които възнамерява да предприеме китайското правителство. Агенцията отбелязва също, че укрепването на американската икономика и снижението на цените на горивата не са подобрили икономическите показатели на страните от Азиатско-Тихоокеанския район.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *