Кратки финансови новини от 27.05.2015 г.

•Чистата печалба на Института за религиозни дейности (така официално се нарича Банката на Ватикана) през 2014 година е нараснала почти 24 пъти до €69,3 млн. За 2013 година банката отчете печалба само €2,9 млн.

•През миналата седмица ЕЦБ е придобила облигации на страни от еврозона за €11,8 млрд. – най-ниският показател за месеца, въпреки обещанията на представителя на ЕЦБ Беноа Кере за увеличаване на покупките през май-юни за избягване на недостиг на ликвидност в сезона на летните отпуски. Общо от започването на програмата за количествено улеснение QE (от 1 март) банката е придобила облигации на сума €134,2 млрд. Тогава решението ѝ беше да закупува активи за около €60 млрд. на месец. През трите месеца на действие на програмата този таван не е бил достиган.

•Ирак се кани да наводни пазара с петрол. В графика за дневните експортни доставки се забелязва увеличение на дневните норми с 26% или 800 хил. барела, съобщи Bloomberg. Да напомня, че увеличението през април спрямо март на всички страни от ОПЕК беше 18 хил. барела на денонощие. Само предвижданото увеличение в Ирак е по-голямо от целия обем петрол, който предлага на пазара друг член на картела – Катар. Плановете за доставки не винаги се реализират напълно, но са сигнал какво може да се очаква.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *