Краят на една от най-големите финансови измами

Самюел Израел III, който е сред основателите на една от най-големите финансови пирамиди,
хедж фонда Bayou Group, получи нова присъда за бягство от правосъдието след освобождаване под гаранция и бе пратен директно в затвора, пише Ройтерс.
Израел, който инсценира собствената си смърт преди четири седмици, за да избегне 20-годишна присъда заради финансова измама на стойност 450 млн. долара, е заявил, че наистина се е опитал да се самоубие през последните 48 часа чрез свръхдоза медикаменти.
Сметнах, че е по-добре да свърша със себе си, отколкото да свърша в затвора, но не успях, казал той на съдията Колийн МакМеън във федералния съд в Махнатън.
След като този опит не успял, Израел решил, че Бог иска той да се предаде вместо да се самоубие, след което напуснал скривалището си и се предал на полицията в Масачузетс.
Съдия МакМеън още през април произнесла присъда на Израел, автор на една от най-очевидните измами в историята на пазара на хедж фондове на стойност 2 трлн. долара, но му позволила да остане на свобода за няколко седмици, за да може служителите на затвора да подготвят подходящото за него лечение, пише изданието.
Този път тя му отказала гаранция и оттеглила предложението си той да бъде пратен в затвор с ниска степен на сигурност в Масачузетс, където е можел да получи необходимите му лекарски грижи. Израел е с пейсмейкър и години наред се е борил със зависимостта си към болкоуспокоителни.
Самюел Израел вероятно ще получи и допълнителна присъда, защото не се е явил в съда на 9 юни. Сега той ще бъде изправен пред съда отново след месец, като междувременно ще остане във федерален арест в Махнатън.
Миналия месец той за кратко заблуди полицията, че се е самоубил, след като заряза колата си на мост в Ню Йорк над река Хъдсън с посланието: „самоубийството е безболезнено“, надраскано в прахта на покрива на колата. След като не откри никой обаче полицията бързо разбра, че Израел е избягал и бе обявен за общонационално издирване.
МакМеън казва, че първоначалната гаранция на Израел ще бъде отменена и той ще трябва да заплати за част от разходите, свързани с издирването.
Самюел Израел произлиза от видно американско-израелско семейство. Той основал хедж фонда си Bayou Hedge Fund Group през 1996 г. Израел привлякъл капитал от 450 млн. долара от различни инвеститори, които започнал да присвоява още от самото начало.
След минимална доходност през 1998 г. инвеститорите били излъгани и за размера на доходността чрез основана фалшива счетоводна компания, която „одитирала“ и подправила отчетните документи.
Израел и главният финансов директор Даниел Марино обещали на инвеститорите, че фондът ще порасне до 7,1 млрд. долара за 10 години.
Съдебни документи показват, че Bayou Group не е спечелил нито един цент от търговските си операции.
През 2004 г. Израел и Марино спрели да търгуват изцяло и похарчили целия капитал, за да покрият направените загуби. В рамките на шест дни през юли 2004 г. те изтеглили 161 млн. долара от пет банкови сметки. Те били хванати в опит да преведат над 100 млн. долара в чуждестранни банки.
Марино също получил присъда от 20 години затвор. Джеймс Маркез, съосновател на няколко фонда от групата Bayou, е с присъда за 51 месеца лишаване от свобода.
Imoti Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *