Кредитирането за сектора на имотите в Европа с ръст от 30% през 2013 г.

Кредитирането за сектора на имотите в Европа продължава да се подобрява. Инвеститорите имат по-добър достъп до дългово финансиране, а кредиторите демонстрират по-голяма толерантност към риска, посочва се в нов доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Данните сочат, че ръстът на кредитирането за сектора на имотите през 2013 спрямо 2012 г. достига 30%. Броят на активните кредитори като цяло е нараснал с 9 на сто на годишна база, като те постепенно разширяват активността си в географски план, както и в отделните сегменти на пазара на имоти. Повечето от тях са завишили и целите си за финансиране на сектора на имотите.

Банките обаче продължават да губят пазарен дял за сметка на небанковите кредитори, които продължават да засилват присъствието си на европейския пазар.

Пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, също демонстрира признаци за съживяване. През 2013 г. са емитирани книжа за 8,6 млрд. евро, което е осемкратно увеличение спрямо 2012 г., отчитат от компанията. Очакванията са, че увеличението ще продължи и през тази година.

Кредиторите

Пазарът се характеризира с разнообразен микс от кредитори. Банковите институции продължават да доминират, но позициите им отслабват на фона на експанзията на небанковите кредитори – застрахователни компании, дългови фондове и фондове за частен капитал, сочат данните от анализа на компанията, който обхваща 161 кредитора за сектора на имотите.

Увеличаването на броя на активните кредитори е свързано с наплива на международни инвеститори на пазара на имоти в Европа. През последните 12 месеца на Стария континент са стъпили нови активни кредитори от Австралия, Канада и САЩ, докато експанзията на азиатските кредитори е в застой.

Пазарният дял на банките на европейския пазар обаче намалява от 67% през първото тримесечие на 2012 г. до 55% на първото тримесечие на 2014 г. заради тенденцията за „прочистване“ на балансите, за да могат да отговорят на новите изисквания за капитала.

Същевременно освободената от тях ниша постепенно се заема от алтернативните кредитори. През миналата година броят на активните небанкови кредитори се е увеличил с 29 на сто, отчитат от компанията.

Къде отива финансирането

От анкетираните кредитори 78% заявяват, че биха отпуснали кредит на нови клиенти. Това представлява ръст от 19 на сто през 2013 г. спрямо 2012 г.

Наблюдава се значителен ръст на кредиторите, които са готови да финансират предварително отдаден под наем проект – от 31 до 44% за последните 2 години.

През миналата година кредитирането за проекти в търговския сектор е нараснало със 150%, за хотели – със 116%, а за офиси – с 12%.

Все още кредиторите предпочитат да насочват средствата си към водещите пазари – Великобритания, Франция, Германия. Над 70 на сто от кредитите, отпуснати за сектора на имотите през 2013 г., са обезпечени с активи на трите пазара.

Наблюдава се обаче увеличение на активните кредитори в Испания, Португалия и Италия – със съответно 37, 17 и 11%, а на пазарите в Централна и Източна Европа – със 17%. Обемът на кредитите за сектора на имотите в Испания и Италия пък се е утроил през миналата година.

Подобрението на кредитирането обаче не е равномерно. Някои пазари са под натиск заради новите регулации, а на други – като например България и Словакия, има ограничено търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *