Кредитите у нас по-евтини от Румъния

Кредитите у нас са по-евтини от Румъния и Турция. Това показва сравнение между равнищата на годишния процент на разходите, публикувано във финансовия сайт „Моите пари“. Данните са към октомври м. г. Годишното оскъпяване у нас средно за година е 17% за заемите в евро и 19 за левовите. В северната ни съседка има заеми, при които разходите стигат до 70 процента. В Турция най-високите нива са за кредитите в местна валута и се движат от 34 до 46 на сто.

Размерът на ГПР зависи основно от два фактора – риск и от обезценка на местната валута. Размерът на риска има по-голям дял в ГПР. За това се прилагат по-стриктни правила при разглеждане само на официалните доходи и по-пълна информация в централните кредитни регистри. В това отношение най-добре развит е кредитният регистър в Турция, а най-лош – този в Румъния. В България най-висок е делът на разглежданите „неофициални“ доходи.

Нивото на инфлация на местната валута зависи от различни фактори. В България левът е обвързан към еврото, в Румъния леята е сравнително стабилна, докато турската лира преживя много труден период през 2005-2006 г. Това определя значително по-високите размери на лихвените проценти.

В същото време регулациите и контролът от страна на централната банка и Агенцията за защита на потребителите са най-добри в Румъния. Там и гражданите са по-добре защитени и секторът е най-прозрачен. Законите са строги и наказват трезорите със солени глоби и отнемане на лиценз. Турция не е предприела почти нищо по въпроса за максимално осветляване на условията, при които се дават заеми и въобще работят банките. В същото време обаче страната притежава най-развита система от кредитни продукти в сравнение с останалите две. В южната ни съседка например можеш да получиш със заявка по SMS в рамките на 5 минути предварително одобрение за заем.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *