Кредити и криза

Компаниите в сектора на бързите кредити не смятат да се дават на кризата, а напротив, виждат в нея безброй отворени възможности. Ако през последните две години растежът им имаше трицифрено изражение, то и през тази година бизнесът дава индикации, че развитието няма да удари на пауза и ще пресече финалната права на плюс.
Защо използвате минало време, когато говорите за бурното развитие при нас, пита Станимир Василев от Изи Асет Мениджмънт АД, което управляваEasy Credit. То съвсем не е приключило и си тече като процес, казва изпълнителният директор на компанията, която бе на крачка от листване на БФБ, но се спря миг преди големия срив.
Завършихме 2008 година много силно, тъй като декември месец е традиционно динамичен за малките потребителски кредити. Покрай празниците българинът обича да си позволява малко повече неща.
Инерцията от голямото предпразнично харчене е поводът хората да продължават да търсят малки потребителски кредити и през януари, допълва го Константин Кръстев, изпълнителен директор на Credissimo. Той уточнениява, че се запазва като тенденция всеки месец компанията, която ръководи, да завършва с ръст на продажбите спрямо предходния.
Двете дружества са представителни за сектора с амбицията, която преследват: едните, да достигнат до девствени кътчета за кредитирането, каквито са малките населени места в страната, а вторите, да одобряват и раздават скорострелни кредити за 20 минути.
През изтеклата година Easy Credit е отпуснала малко над 80 хил. кредита на стойност над 50 млн. лв. Основните потребители са били домакинства със средни доходи, като размерът на отпусканите заеми е варирал най-често в границите 650 лв. – 3 000 лв. През настоящата година компанията се цели в 40% ръст на бизнеса, като събитията в страната през последните месеци са наложили неколкократно преразглеждане на бюджета.
Просто светът навън вече не е същият и ние трябва да се съобразяваме с това, казва Станимир Василев.
В последните месеци част от хората се насочиха от банките към небанковите финансови институции. Това се дължи най-вече на по-ограниченото кредитиране от страна на първите, казва Константин Кръстев от Credissimo. Той обръща внимание и на факта, че е нарастнал броят на хората със свободни професии, както и на тези с малък и среден бизнес. На повечето от изброените им трябват оборотни средства, което е предпоставка растежът в лесните заеми да не спира.
Компанияте е на пазара от месец април 2008 година, като до този момент е обработила около 10 хил. молби за кредит, в голямата им част одобрени. Дружеството не смята да ограничава кредитирането въпреки, че системният риск в настоящата ситуация е по-голям.
Има един проблемен сектор и това е строителството, отбелязва Кръстев. Много строителни фирми замразяват бъдещи проекти, отлагат инвестиции, съкращават персонал. А кредитоискателите от този сектор по-трудно изплащат своите задължения. Други проблемени сектори са металургичният, добивният и туризмът. От друга страна много от фирмите за бързи кредити използват привлечен ресурс. Ниската ликвидност на пазара трудно им позволява да посрещнат търсенето. Някои небанкови институции ще намалят продажбите си, не защото нямат достатъчно клиенти, а защото трудно ще финсират дейността си. Банките са по-консервативни, а фондовата борса никаква я няма, казва още Кръстев.
Easy Credit също наблюдава по-изкъсо секторите на икономиката, които малко или много се очаква да пострадат от намаления експорт на стоки. В специален списък попадат предприятия, които забавят заплати, споделя Станимир Василев. Ние искаме клиентите ни да имат дългосрочен доход и затова ако се очаква предприятието да намали заплатите или да направи съкращения, се съобразяваме с това.
При такива случаи разглеждаме в по-широк план какъв е балансът на вашите приходи и разходи и ако цялото домакинство има сравнително рисков профил, бихме ви предложили да стартираме с една по-малка сума и в близък план да си спечелим взаимно доверието за по-големи кредити, разкрива схемата изпълнителният директор на компанията. При нас няма фактическо обезпечение за дадените пари и оставаме единствено с договора и с желанието клиантът да си спази договора.
Просрочията при клиенти на Easy Credit са около 3%, като забавените вземания над 3 дни са близо 9%.
Имаме случаи, в които хора искат кредити, за да покрият вноски по друг кредит. Това са клиенти, които възприемаме като доста по-рискови, казва още Станимир Василев. Знаете, банките наблюдават социални осигуровки, други плащания, които лицето е пропускало, когато разглеждат молби за кредити. Това е поводът често пъти клиентите да вземат заеми от нас, за да си покрият плащания към различни ютилити компании.
Основно хората сега теглят пари за рефинансиране на банкови креди, съгласни са от Credissimo. Преди кризата повечето хора използваха парите за ремонт, а също така за лечение, плащане на сметки, оборотни средства.
Дали има пренасочване на клиенти от банковата сфера към нас, това статистически и обосновано ще мога да кажа през пролетта, казва Станимир Василев, който отново обръща внимание на традиционно силния сезон в момента.
Управляваната от него компания възнамерява да увеличи армията от лични финансови съветници през 2008 година на 1 600 души, а вчера обяви, че е е спечелила проект на стойност 1.6 млн. лв. по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси на ЕС. Тя ще даде възможност за повишаване квалификацията на 75% от ангажираните в компанията служители.
Според Василев устремът на дружествата за бързи кредити може да бъде стъпкан единствено, ако масово икономическите субекти в страната започнат да обедняват. Макар да вярва в стабилността на банковата система, това е един от рисковете, които съществуват, допълва специалистът.
БНБ прави постоянен мониторинг, с което осигурява нужната стабилност. Сигурен съм, че проблем в банковата ни система няма да има, но за съжаление ще има в реалния сектор. По-малкото потребление ще предизвика спад в продажбите. Ще има съкращаване на разходите, в това число и разходи за труд, допълва го колегата му от Credissimo.
И двамата са съгласни, че хора и пари са една комбинация, която трябва да се управлява внимателно, без значение дали сме в криза или – не, което дава недвусмислен отговор на въпроса от заглавието, а именно колко лесни ще бъдат лесните кредити през 2009 година.
darikfinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *