Кредитни експерти: Купувайте имоти

Изгодна цена на имота, а не заеми с ниски лихви търсят купувачите на жилища в момента. Оценката е на Асоциацията на кредитните консултанти.
Според тях моментът е добър за покупка на имот, а засега не се очакват и сериозни промени в лихвените нива, съобщава bTV. Ако през март лихвите паднаха надолу, то през април има слабо движение нагоре. В момента средната цена на заемния ресурс по еврото е между 8.5 и 9.5 на сто, а по левовете между 10 и 11%.

“Генерално може да кажем, че лихвите остават около настоящите си нива, и от нивата от преди няколко месеца и стават все по-малко приоритетни за хората, които искат да теглят кредити“, каза Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Хората, които искат да теглят кредити, търсят атрактивна цена на имота. Когато договорят цена от около 10-15-20% по-ниска от сегашната, те смятат, че това компенсира по-високите лихви, твърди още Тошев. Като цяло хората теглят все по-малки ипотечни кредити.

“В момента банките са склонни да финансират до 60-70% от имота, което допълнително намалява сумата на кредита. Очакваме, че той ще продължи да върви надолу“, каза Тошев. В момента сделки в София се сключват в нецентралните райони между 650 и 1000 евро, а в центъра над 1000 евро

“Хората не са склонни да купуват скъпи имоти, защото за съжаление се очаква имотите да продължат да вървят надолу и защото за по-скъпите имоти се очаква по-голям заемен ресурс“, посочи експертът. Тези които не могат да си позволят да си купят дом, могат да живеят изгодно и под наем, отчитат от организацията.
БЛИЦ

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *