Кредиторите на Кипър са удовлетворени от напредъка на страната

Международните кредитори на Кипър са удовлетворени от напредъка по изпълнението на фискалните цели, заложени в спасителната програма за страната, съобщава АП.

След приключването на редовната проверка кредиторите констатират, че са предприети допълнителни стъпки за укрепването на банковия сектор. Придвижена е и реформата в социалната система.

Кредиторите на Никозия обаче призовават властите да се справят с разрастващите се “лоши” кредити, които се явяват спирачка за растежа и създаването на нови работни места. Заради нарастващия дял на проблемните кредити банките продължават да ограничават кредитирането.

В изявление, публикувано след края на петия преглед на спасителен план на Кипър, Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) заявяват, че от ключово значение за страната е и възможно най-бързото приемане на законодателството за налагане на възбрани и несъстоятелност.

Информационната агенция припомня, че от миналата година банките в средиземноморската страна са във фокуса на вниманието заради спасителния план, който наложи притежателите на негарантирани депозити също да се включат в стабилизирането на банковия сектор.

Според представител на ЕК, пожелал анонимност, отнемането на обезпеченията по проблемни кредити ще бъде дълъг и тежък процес, който може да продължи и над 20 години. Той припомня, че в страната са били въведени мерки, за да се защитят от кредитори, хора, които са изгубили работата си заради тежката криза.

Критиците на “тройката” кредитори смятат, че приемането на закона за възбраните няма да помогне на банките да си съберат задълженията. Финансовите институции имат достатъчно проблеми с ликвидността в момента, за да си позволят да трупат допълнително слаболиквидни активи.

Очаква се през тази година икономиката на Кипър да се свие с 4,2% на фона на високата безработица. За следващата година обаче прогнозите са по-оптимистични – очакванията са за слаб ръст от порядъка на 0,4%.

Следващият транш от спасителния заем за страната (350 млн. евро от ЕС и 80 млн. евро от МВФ) се очаква да бъде одобрен към края на септември. Досега страната получи 4 транша на обща стойност от малко под 5,8 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *