Кредиторите предложили глътка въздух за Гърция

Международните кредитори на Гърция миналата седмица са предложили да удължат спасителния план за страната до края на март 2016 г.

В замяна тройката кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ, са поискали намаления на пенсиите, увеличаване на данъците и други политически стъпки от страна на Атина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.Агенцията се позовава на в. „Уолстрийт джърнъл“, който цитира неназован източник.

Гърция вчера отново изразиготовност за компромиспо преговорите за гръцкия дълг. Атина трябва да постигне сделка до края на месеца, когато спасителният план изтича и страната може да обяви дефолт по дълга си, дължейки 1.6 млрд. евро на МВФ.

„Не можем да приeмем предложения, като премахване на помощите за най-бедните пенсионерии увеличаване на ДДС върху енергията с 10%. Такива мнения не са база за преговори“, категоричен бе преди няколко дни гръцкият премиер Алексис Ципрас.

На приключилата вчера среща на Г-7в Германия лидерите лидерите на седемте най-развити странисе съгласиха, че Гърция трябва да остане член на еврозоната. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел призовахаГърция да напредне с реформите, за да получи исканите от нея средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *