Кредитът на Украйна за руски газ може да стигне 1,7 млрд. долара

Размерът на международния кредит, с който Украйна да плаща доставките на руски газ, може да достигне 1,7 милиарда долара. Това е общата сума на предложените заеми, посочена в обща декларация за намеренията на Европейската комисия и международните финансови институции, предаде ИТАР-ТАСС.

Сумата от 1,7 милиарда долара се съдържа в пакета от помощи, които максимално могат да отпуснат на Украйна Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това е пределният размер, който трите институции са готови да отпуснат на Киев. Конкретната сума все още се съгласува. ЕБВР обмисля възможността да задели за украинската газова компания Нафтогаз до 300 милиона долара за изкупуване на газ с цел напълване на хранилищата.

Освен това през 2010 година ЕБВР може да предостави 450 милиона долара за инвестиции. СБ е готова да отпусне на украинското правителството бюджетен заем до 500 милиона долара за финансиране на структурни реформи, сред които в газовия и данъчния сектор, а също и за решаване на проблеми със социалните помощи за най-уязвимите слоеве от населението. ЕИБ е готова да обсъди възможността да предостави на Украйна кредит до 450 милиона долара за дългосрочни инвестиционни проекти в газовия сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *