Кремъл разследва мощните държавни корпорации

Руската прокуратура обяви снощи, че по нареждане от Кремъл е започнала разследване на нуждите от финансиране на множество държавни корпорации, сочени от бившия президент Владимир Путин за „двигатели“ на икономическия растеж, предаде Ройтерс.
През президентските мандати на Путин, който сега е премиер, няколко държавни корпорации бяха превърнати в конгломерати с широко влияние над цели сектори на икономиката, засилвайки контрола на Кремъл над икономическия живот на страната и по този начин, както твърдят критиците, притиснаха малкия бизнес, предаде БТА.
Руският президент Дмитрий Медведев в началото на месеца разпореди разследване на компаниите и проверка дали те наистина имат нужда от финансиране. Според анализаторите тази мярка е по-скоро опит да се върнат в хазната държавни пари на фона на опасността от най-големия бюджетен дефицит от 10 години, отколкото доказателство за противоречия между Медведев и неговия „ментор“ Путин.
„При разследването ще бъде отделено специално внимание на законността и ефективността в използването на държавни средства и собственост от държавните корпорации“, посочи главната прокуратура.
Най-известните корпорации, които ще бъдат обект на разследване, са Внешекономбанк, чийто надзорен съвет работи под председателството на Путин, и Рашън текнолъджис (Russian Technologies), която се ръководи от съюзника на бившия президент Сергей Чемезов. Внешекономбанк изразходва милиарди долари от държавните антикризисни средства, а Рашън текнолъджис контролира държавната компания за износ на оръжия Рособоронекпорт, най-големият в света производител на титан ВСМПО-Ависма и 25 на сто от автомобилостроителната компания АвтоВаз.
Други корпорации, които предстои да бъдат проверени, са Росатом (контролира ядрения сектор), Олимпстрой (подготвя град Сочи за зимната олимпиада през 2014 г.) и Роснано (развитие на нанонехнологии).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *