Кривите краставици се завръщат по европейските сергии

Няма европейски закон, който по-добре да показва бюрокрацията на чиновниците, като забраната за продажба на криви краставици по пазарите в ЕС. Това правило обаче може скоро да изчезне, а плодовете и зеленчуците с причудливи форми отново да се появят по магазините, коментира EUobserver.
Комисарят по въпросите на земеделието Мариан Фишер Боел се готви да поиска да бъдат отменени регулациите за формите на краставиците и още 25 плодове и зеленчуци. Това може да стане още на следващото заседание на министрите, което ще се проведе на 12 ноември.
Според предложението на комисаря ще останат само 10 стандарта за формите на плодове и зеленчуци – сред тях са тези за ябълките, крушите, прасковите, цитрусовите плодове и доматите.
„Аз бих премахнала тези стандарти веднага“, коментира Фишер Боел пред датския всекидневник „Politiken”. Тя обясни, че среща значителна съпротива от страна на търговците, които искат сегашните правила да не бъдат променяни. Страни като Испания, Италия, Франция и Унгария настояват в магазините да се продават само стандартни плодове и зеленчуци. Веригата Sainsbury и екологичната организация „Приятели на Земята” обаче настояват за премахване на тези регулации.
Според търговци липсата на стандарти за формата на зеленчуците ще намали цените с 40% и ще намали изхвърлената продукция с 1/5.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *