Криенето на данъци – новият национален спорт на германците

Година след година все повече германци избягват да си плащат данъците. Експерти обясняват този факт с растящото чувство за безнаказаност, предизвикано от намалелия брой данъчни инспектори, както и с прекалено сложните закони, съобщава „Дойче веле“.Всяка година германскатадържавна хазна не успява да получи данъци в размер на около 30 млрд. евро. Тази цифра бе посочена в интервю за „Лайпцигер фолксцайтунг“ от председателя на профсъюза на данъчните служители Дитер Ондрацек.
Неплащането на данъци през последните години се е превърнало в своеобразен национален спорт в Германия, коментира експертът. Той обяснява тази тенденция преди всичко с растящото чувство за безнаказаност сред данъкоплатците.
„Поради недостатъчното финансиране данъчните служби не успяват да проследят съществена част от нарушенията. По тази причина рискът да ви хванат е доста минимален“, заяви Ондрацек.
Психолозите, от своя страна, обясняваттези морални забежкис факта, че германците смятат съществуващото данъчно права за несправедливо.
Данъчните закони в Германия са едни от най заплетените в света. Всяка година се внасят поправки. Освен това обикновените данъкоплатци оправдават своите действия с аморалното поведение на „силните на деня“.
Съвсем наскоро стана известно, че е започнало дело срещу председателя на управителния съвет на концерна „Дойче пост“ Клаус Цумвинкел, който е заподозрян в укриване на данъци. В Германия това престъпление са наказва с парична глоба и затвор до 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *