Кризата във Великобритания е останала в миналото, заяви МВФ

Растежът на Великобритания е достатъчно силен, че да изпрати последиците от финансовата криза в миналото, заяви Международният валутен фонд.

След като през последните няколко години предупреди правителството многократно, че неговите политики на икономии са опасни, фондът сега очаква Обединеното кралство да бъде най-бързо растящата развита икономика през 2014, изпреварена единствено от САЩ през 2015, пише trader.bulltrend.bg.

За сметка на това, обаче, фондът предупреди, че сега има риск еврозоната да изпадне в трета поредна рецесия от началото на финансовата криза, прогнозирайки ръст от едва 0,8% през 2014 и 1,3% през 2015 година. Предупреждението дойде, след като доклад показа, че индустриалното производство в Германия е спаднало с най- голям темп на месечна база от 2009г. до сега, пораждайки страхове, че най- голямата икономика в еврозоната също може да се е запътила към рецесията.

Въпреки че от МВФ не бяха пестеливи на похвали относно здравето на икономиката на Великобритания, от фондът все пак предупредиха, че цените на жилищата нарастват по- бързо отколкото е здравословно и че безработицата ще се понижава по- бавно през 2015, отколкото през тази година.

През 2014 прогнозата за Световните икономически перспективи бе за ръст във Великобритания от 3,2%, който ще се забави до 2,7% през следващата година. Тези темпове на растеж са по- бързи от средната дългосрочна стойност за Великобритания и трябва да помогнат да се елиминира оставащия свободен капацитет в икономиката.

По същия начин от Националния институт за икономически и социални проучвания на Великобритания съобщиха, че икономиката на Великобритания е нараснала с 0,7% през третото тримесечие на тази година.

Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ, който бе силно критичен към правителството миналата година, заяви: „САЩ и по- специално Великобритания оставят кризата зад гърба си и постигат стабилен растеж“. Разрастването на икономиката стана по- балансирано след силните бизнес инвестиции от последните няколко тримесечия, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *