Кризата в САЩ: Байдън и Маккарти са в разногласия по отношение на дълговия таван

Маккарти призовава за намаляване на разходите, но Байдън го смята за крайно и настоява за нови данъци, които републиканците отхвърлят.

Въпреки тези различия, двете страни подчертават необходимостта от избягване на дефолт и се ангажират да продължат диалога. Не беше постигнато споразумение, а до потенциален фалит, който може да доведе до криза в икономиката, остават само няколко дни.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че най-ранната дата за очакваното невъзможност за изпълнение на задълженията е 1 юни, и че, ако таванът на дълга не бъде повишен, Министерството на финансите може да не бъде в състояние да изпълни всички държавни задължения до началото на юни. Последиците от невъзможността за изплащане на задълженията могат да доведат до рецесия и нестабилност на финансовите пазари.

Републиканците поискаха съкращаване на дискреционните разходи, изисквания за работа по някои програми за хора с ниски доходи и връщане на неизразходваните COVID-19 помощи като условия за повишаване на тавана на дълга. Демократите имат за цел да запазят нивата на разходите на тазгодишните стойности през 2024 година, докато републиканците искат да се върнат на нивата от 2022 г. и да наложат ограничения за ръста на разходите през следващите години.

Двете партии са изправени пред вътрешен натиск, като имат твърдолинейни фракции. Някои крайно десни членове на фракцията „Свобода“ в Камарата на представителите призовават за прекратяване на преговорите, настоявайки Сенатът да приеме тяхното законодателство, прието от Камарата на представителите, което демократите отхвърлиха. Маккарти рискува да се противопостави на собствената си партия, ако тя не е доволна от договореното от него споразумение.

Президентът Байдън, който отдаде приоритет на икономиката и се стреми към преизбиране, предложи замразяване на разходите на тазгодишните нива, но намери последното предложение на републиканците за неприемливо. Той се противопостави на субсидиите за „Големия петрол“ и на данъчните облекчения в полза на богатите, които според него ще застрашат здравеопазването и хранителните помощи за милиони американци.

Обобщавайки, Байдън и Маккарти все още не могат да се разберат по въпроса за повишаване на тавана на дълга. Времето изтича, и двете партии трябва да се справят с разногласията си относно съкращаването на разходите и данъчните корекции. Рискът от неплатежоспособност се очертава, което може да доведе до значителни икономически последици.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *