Кризата в САЩ – лоша за икономиката, добра за бюджета

Това е американският парадокс: стопяването на бюджетния дефицит в САЩ достигна тази година безпрецедентен мащаб за последния близо половин век, който се дължи повече на бюджетните кризи, отколкото на истинска политическа воля.

Данните, които Вашингтон публикува миналата седмица, с основание могат да накарат ръководителите на редица европейски страни, започнали да изпълняват икономически програми, да завиждат. Дупката в държавните финанси на САЩ намаля с 37.5 % за една година, свивайки бюджетния дефицит на страната от 7.0 % до 4.1 % от брутния вътрешен продукт в сравнение с над 10 % през 2009 година.

Правителството на президента на САЩ Барак Обама обаче не се радва много на този успех. „По време на мандата на президента Обама дефицитът на страната е намалявал през последните четири години с най-бързия темп след Втората световна война“, отбеляза Джак Лю, без при все това да се спира подробно на силно впечатляващия спад тази година.

Поради липса на споразумение между републиканци и демократи разходите на федералната държава от март автоматично бяха силно орязани, според механизма, създаден през лятото на 2011 година при предишната криза по дълга с единствената цел да накара двата лагера да се споразумеят. Само че компромисът отново не бе постигнат навреме.

Резултатът: държавните сметки отчитат за финансовата 2013 година, приключила в края на септември, спад на разходите с 2 % най-вече по перата за армията и образованието, оказвайки силен натиск върху държавните инвестиции. „Правителството непрекъснато повтаряше, че тези съкращения са прекалено големи за една година и че не са благоприятни“, припомня Джоузеф Ганън, бивш високопоставен служител във финансовото министерство на САЩ.

Джейкъб Киркегард, изследовател в Принстън, стига по-далече. Според него принудителното лекарство със строги мерки на икономии в САЩ почти би могло да се възприеме като „победа“ на републиканския лагер, който не спира да настоява да се свият и парите за федералната държава, и нейният периметър на действие.

„Може да се каже в известен смисъл, че републиканците спечелиха дебата. Те успяха да намалят бюджетния дефицит много силно против изричната воля на правителството на Обама“, заяви Киркегард.

Лагерът на демократите не се предава. Депутатът в Камарата на представителите Крис ван Холен призова в края на миналата седмица на предстоящите дискусии по бюджета да бъдат отменени „приоритетно“ автоматичните съкращения на разходите, които „унищожават работни места“.

САЩ излизат от кризата с дълга и финансирането на федералната държава без да са приключили с бюджетната консолидация. Ако не постигнат споразумение до януари, то автоматичните съкращения на разходите ще трябва да бъдат продължени през 2014 година.

Това би било най-лошото, твърди Ганън. „Направихме нещо глупаво и оцеляхме“, заключава той. „Това е нещо подобно на моментите, когато трябва да направите нещо неприятни и мъчително. Може би не го правите добре, може би го правите прекалено бързо, но поне няма да ви се налага да го правите пак“. /БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *