Кризата докара невиждан глад

„Историческият“ предел от един милиард недохранени хора в света ще бъде преминат през 2009 година заради икономическата криза. Това съобщи днес в италианската столица Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН, цитирана от Франс прес, на която се позова БТА.
„Една шеста от човечеството страда от недохранване и това е прецедент“, се посочва в предварителния доклад на ФАО, посветен на несигурността с изхранването.
Експертите на ФАО уточняват, че „в света ще има 1,2 милиарда души, които ще страдат от глад“ в края на годината, а това „е нов исторически максимум“.
ФАО допълва, че това положение „не е резултат от лоши реколти в световно равнище“, а се дължи на „световната икономическа криза, която доведе до спад на доходите и загуба на работни места, ограничавайки достъпа на бедните до хранителните продукти“.
През 2009 година „основно заради шоковете от икономическата криза и често високите цени на хранителните продукти на национално равнище броят на хората, страдащи от глад, вероятно ще се увеличил с 11 на сто по света“, според прогнозите на ФАО, които се основават на проучване на службата за икономически изследвания на министерството на земеделието на САЩ.
Според ФАО „почти всички хора, които гладуват, живеят в развиващите се страни“. В Азиатско-тихоокеанския район техният брой е 642 милиона души, 265 милиона души гладуват в страните от Африка, южно от Сахара, 53 милиона – в Латинска Америка и Карибския басейн, 42 милиона – в Близкия изток и в Северна Африка и 15 милиона души в развитите страни, допълват експертите на ФАО.
Броят на хората, които гладуват по света, е нараснал от 825 милиона души през периода 1995-1997 г. до 873 милиона през периода 2004-2006 година, допълва специализираната агенция на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *