Кризата е бойното кръщене на капиталовия ни пазар, обяви Апостолов

Тази криза е бойното кръщене на българския капиталов пазар. Това каза Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор /КФН/ на последния за тази година брифинг. 2008 г. бе динамична и противоречива. Тя започна със спад и завършва с усещане за криза, допълни той.

През тази година надзорът е издал лиценз или съответно разрешение за извършване на дейност на 7 инвестиционни посредника, 9 управляващи дружества, 9 дружества със специална инвестиционна цел, един презастраховател, 5 здравноосигурителни дружества и едно пенсионноосигурително дружество. КФН е издала разрешение на 14 управляващи дружества да организират и управляват 20 договорни фонда и разрешение на едно пенсионноосигурително дружество за управление на 3 фонда за допълнително пенсионно осигуряване. Отнет е лиценз за извършване на дейност на едно управляващо дружество и на едно акционерно дружество със специална инвестиционна цел.

В регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа са били вписани 20 нови дружества и отписани 10 дружества. Така към 15 декември броят на публичните дружества, вписани в регистъра на КФН, е общо 390. През 2008 г. КФН е потвърдила 26 проспекти за първично публично предлагане на емисия акции. През годината чрез първично публично предлагане на акции (IPO) на борсата се листнаха 3 нови дружества, а именно Железопътна инфраструктура–Холдингово дружество, Херти и Меком.

Също така КФН е потвърдила 16 проспекта за публично предлагане на облигации през годината, а размерът на публично издадения облигационен дълг през 2008 г. достигна 160,12 млн. лв.

През 2008 г. процентът на пазарната капитализация от БВП е в размер на 20,23 процента, като отбелязва спад от 58 на сто, в резултат от намаляването на стойността на капитализацията на борсата.

Общо 137 проверки на място в поднадзорните лица е извършил надзорът през тази година. Осъществени са били над 7300 проверки на предоставяните годишни и периодични отчети (месечни, тримесечни и шестмесечни), както и на всички други нормативно изискуеми документи, специфични за различните поднадзорни лица. При извършване на документалния контрол и проверките на място са били съставени 686 актове за установяване на административно нарушение и бяха издадени 127 решения за прилагане на принудителни административни мерки. Стойността на наложените административни наказания е в размер на 2 380 780 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *