Кризата е най-страшна, когато си отива

Директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски обяснява  този феномен с факта, че много от икономическите показатели не са достигнали предкризисните си нива, което прави и обикновените хора, и бизнеса предпазливи. Освен това в момента сме в една много „опасна“ икономическа ситуация – висока инфлаци и нисък растеж. Защо в края на кризата тя ни изглежда най-дълбока?
Вече има подобрение на някои от основните икономически показатели, очартават се положителни тенденции. В същото време обаче хората сега чувстват кризата много по-силно, отколкото през 2009 и 2010 г. Защо?
При замразени доходи в условията на една малко по-висока инфлация от нормалната за период на криза, това веднага се отразява на джоба на всички хора. Така че е нормално сега да се чувстват фактически ефектите от кризата, защото не забравяйте, че в началото на кризата за тези хора, които имаха стабилни доходи, които не попаднаха в групата на съкратените и на безработните, кризата донесе по-скоро положителни ефекти в потреблението. Имаше сериозна дефлация, много цени на стоките паднаха и усещането за криза на практика го нямаше. Неслучайно даже хората се шегуваха, че кризата е напълнила ресторантите и магазините с потребители. Сега обаче реално се усеща ефектът от кризата с това замразено състояние на доходите и от друга страна – повишени цени. Но да не забравяме, че в други страни не само, че бяха замразени доходите, но имаше и реално намаляване на доходите. Така че този негативен ефект, който в момента се усеща, е може би много по-мек, отколкото в други страни. Така или иначе тази година няма условия за увеличаване на доходите, докато не се достигнат предкризисните нива на развитие в отделните сектори и конкретни предприятия.
Очаквате ли домакинствата да посегнат на спестяванията си в банките?
Някои, които имат неотложни нужди и не могат да се справят с ежедневните си проблеми, вероятно да. За съжаление, може би най-нуждаещите се са и тези, които нямат спестявания в банките и те ще пострадат най-силно от създалата се ситуация.
Смятате ли, че правителството трябва да предприеме мерки за корекция нагоре на доходите на най-уязвимите групи, ако не на всички, то поне на социално слабите и на пенсионерите?
Според мен, да. Би трябвало ако в бюджета се появят възможности през тази година, разбира се, не на пенсионерите като цяло, защото това би било много съществена сума, която трябва да се задели допълнително, но за най-социално слабите сред пенсионерите и за социални помощи на най-уязвените групи след населението би трябвало да се потърсят такива възможности.
Как в тази ситуация, която очертахме досега, ще се стимулира крайното потребление и ще се задвижат сектори като търговията например?
За съжаление, няма магическа формула за това. Потреблението ще продължи да бъде свито, докато отделните предприятия и отрасли не започнат да растат с темпове, които ще им позволят да увеличат заплащането и оттам съответно да се стимулира крайното потребление. Както и чрез подобряването на кредитната политика на банките, които започнаха да увеличават, както потребителските кредити, така кредитите за жилища. Това определено може да повлияе положително върху потреблението и да се почувства още през тази година.
Какви са Вашите прогнози за безработицата и очаквате ли ако тя започне да спада, всъщност спадът да е в сивия сектор?
Безработицата ще започне да спада през тази година особено на сезонна база. През лятото сигурно ще падне под 9% регистрирана безработица, а за цялата година вероятно ще се задържи на ниво около 9%. Възможно е поради редицата трудности, които фирмите изпитват в този период, част от заетите да бъдат в сивия сектор и в момента сивият сектор е по-висок от предкризисните нива. Вероятно това ще се запази още 1-2 години, докато икономиката не започне да расте по-сериозно и когато вече натискът от страна на работната сила за по-добри условия на базата на конкуренцията на трудовия пазар не доведе до едно изсветляване отново на икономиката.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *