Кризата е опустошила домакинствата

Глобалната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата от нововъзникващите пазарни икономики от Европа и Централна Азия. Това се посочва в нов регионален доклад на Световната банка. Нови 10 милиона нови бедни хора в региона може да има до 2010 година, а други 25 милиона ще бъдат изправени пред прага на бедността. Тези хора са застрашени да изгубят своя дом, работа и основни услуги.

Според доклада на Световната банка България не е сериозно засегната от кризата. Според доклада на Световната банка семействата са подложени на ударите на кредитния пазар, увеличаването на цените на стоките и услугите и растящата безработица. Един от драматичните аспекти на кризата е, че страните със средно ниво на доходите, които току-що бяха успели да излязат от труден период, се оказаха най-силно засегнати, коментира Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическо управление за региона Европа и Централна Азия на Световната банка.
В доклада се казва още, че продължаващите макроикономически сътресения при лихвените проценти, обменните курсове и доходите на домакинствата може да доведат до нарастване на броя на семействата, които не са в състояние да обслужат своите задължения.
Кризата с храните и течните горива все още не е отминала. Именно поради тази причина отражението на настоящата криза върху бедността ще бъде огромно. Застрашава се благосъстоянието на общо 160 млн. души, близо 40 млн. бедни и около 120 млн. души малко над прага на бедността. На този фон социалното подпомагане ще има ключова роля и трябва да бъде запазено дори при очакван спад на приходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *