Кризата може да ни „донесе” производства от Западна и Централна Европа?

България може да привлече индустриални производства от Западна и Централна Европа като резултат от световната финансова криза. Това каза Симеон Дянков от Световната банка на дискусия.
От своя страна финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че страната ни прави всичко възможно за по-бързото влизане в предприсъединителния механизъм на еврозоната.
След година и половина – две големите производители ще поискат да възобновят дейността си, прекратена заради кризата, прогнозира пред Дарик Симеон Дянков.
„Една голяма част основни производства, примерно химическа промишленост, производство на части за коли, стъкло, софтуер и други в Западна Европа в момента се затварят масово фабрики, понеже просто няма кой знае колко търсене на тези стоки”, каза Дянков.
Заради по-евтината и добре квалифицирана работна ръка инвеститорите може да предпочетат Източна Европа. За да привлечем техните капитали обаче, са ни нужди реформи в борбата с корупцията, както и по-ниски данъци и облекчени административни процедури.
Междувременно министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че в момента няма икономически причини, поради които страната ни да изиска предпазно споразумение с Международния валутен фонд заради кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *