Кризата наду ДДС и акцизи в цяла Европа

Миналатга седмица Испания стана поредната европейска страна, която реши да увеличи ДДС. Предложението е записано в новия бюджет и тепърва трябва ще минава през ситото на парламента.
Но в много други страни от ЕС увеличеният ДДС е вече факт. Редица правителства се решиха на този непопулярен ход още в края на миналата година, когато кризата вече беше прекрачила от финансовите пазари в реалната икономика. Едно от големите изключения тогава беше Великобритания, която свали ДДС 17.5% на 15%. Тази ставка ще важи до края на календарната година, като след това някои икономисти се опасяват от рязко вдигане на данъка дори и до нива от 20%. Ако това наистина се случи, то ще бъде черешката на тортата за британците, след като през пролетта правителството представи нов бюджет с до 50% ДОД за най-богатите, по-високи акцизи за цигарите, алкохола и горивата, както и увеличаване на държавния дълг, което пък ще удари данъкоплатците в бъдеще.
Кризата вече вдигна ДДС и акцизите в голяма част от по-малките икономики. С пълна сила това важи за балтийските икономики, които изживяват най-тежко сегашната рецесия. Тенденцията не пропусна и Унгария, като изстреля ДДС от 20% до 25%. Промяната влезе в сила през юли и бързо напомпа инфлацията в страната – нетипично явление предвид тенденцията към успокояващ се ръст на цените в цяла Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *