Кризата направи банките доста „проветриви“ места за работа

Стотици служители на Credit Suisse и HSBC във Великобритания ще останат без работа заради световната криза, която според много анализатори е най-тежкото сътресение на глобалната икономика от времето на Голямата депресия в началото на миналия век. Това са поредните съобщения за съкращения, след като големите финансови институции по света вече уволниха 100 хил. души, 50 хил. от които бяха служители в Citigroup – банката, регистрирала най-сериозните загуби до момента, предава AFP.
„Съкращенията ще обхванат главно инвестиционното ни звено“, обясни говорител на Credit Suisse. Банката, в която работят около 50 хил. души, вече съкрати 1,8 хил. служители, като почти всички са били брокери. Сегашното уволнение ще засегне 650 души или 3% от персонала на банката в Обединеното кралство.
HSBC, която е най-голямата банка в Европа, ще уволни 500 души от британските си поделения. Само във Великобритания в офисите на HSBC работят над 58 хил. души. През септември инвестиционното звено на банката се раздели с 1,1 хил. души.
Новините за съкращения в банковия сектор продължават – през октомври Credit Suisse уволни 500 души, а швейцарският конкурент UBS се раздели с около 2 хил. души само през октомври. В британските медии се носят слуховете, че и Royal bank of Scotland обмисля уволнението на 3 хил. души. Същото готви и друга банка на Острова – Barclays.
През септември Commerz Bank в Германия съобщи, че ще уволни 9 хил. души след като купи Dresdner Bank. Deutsche Bank засега се ограничава със съкращаването на 900 служители, заявяват източници на Reuters, запознати с плановете на ръководството.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *