Кризата не е охладила американската мечта

Повече от половината американци се притесняват, че те или техни близки и познати са реално застрашени от просрочване на притежаваната от тях ипотека, но много от тях са склонни да си купят жилище.
Според проучване на Move Inc, цитирано от Property Wire, 23 на сто от анкетираните пълнолетни граждани на САЩ биха искали да си купят жилище, като за повечето от тях това ще е първият им дом. Товае добър знак за скорошното възстановяване на търсенето, коментират експертите от компанията, изготвила изследването.
От респондентите, които са изявили желанието си да се сдобият със собствен дом, 5,8% ще купят жилище в следващите 12 месеца, 12,8 процента – в следващите 2 години, а 11% – в следващите от 2 до 5 години. 18,1 процента от бъдещите купувачи ще се възползват от данъчното облекчение, предвидено в икономическия план на президента Барак Обама.
Изследователите са установили и голяма промяна в отношението на хората към имотите. Докато доскоро покупката на жилище се смяташе за добра инвестиция, то притежателите на свой дом вече гледат на него повече като на място, където да живеят.
Резултатите от проучването сочат, че едно от всеки пет домакинства смята да се включи във федералната програма за предотвратяване просрочването на ипотечните кредити. 21 на сто от анкетираните вече са се обърнали към съответните институции с молба за преструктуриране на вноските по заемите им.
Най-много безпокойства на американците причинява нарастващата безработица. 27 на сто от анкетираните се страхуват че лично те или техни близки и приятели ще загубят препитанието си и това ще се отрази на вноските по техните ипотеки. Притеснително е и скорострелното обезценяване на тяхната собственост.
72 процента от анкетираните твърдят, че са редуцирали разходите си с идеята да не изостават с вноските по ипотеките, за да не загубят жилищата си. Въпреки затрудненията, обаче, американците в общи линии са настроени по-оптимистично от очакваното, заключават експертите във финалния си доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *