Кризата оставя качествените строители

Световната финансова криза ще въздейства оздравително на строителния бранш, тъй като ще оцелеят качествените фирми, коментира за БТА Стоян Механджиев, съдружник в една от големите пловдивски строителни компании.
Предприемачът отбеляза, че за първи път от 20 години в търговията с недвижими имоти е спряла покупката на жилища „на зелено“. Според него причината за това е, че банките вече отпускат кредити само за готови жилищни сгради, с акт 16 и с разрешение за ползване.
До миналото лято купувачите „на зелено“ само чакаха някъде да се копне и веднага пристигаха, допълни строителният бос. Пазарът и строителството на нови жилищни имоти в големите градове е почти замрял, сочат данните от анализите в строителния бранш.
Същата е ситуацията и с търговията с недвижими имоти по черноморските курорти, където според Механджиев доскоро чужденците масово си купували „втори“ дом. Само за един сезон в Слънчев бряг се изграждаха по 60 – 70 ваканционни селища. В момента те са под 10, повечето замразени, посочи Стоян Механджиев.
Неговата строителна компания приключва изграждането на две кооперации в централна част на Пловдив, но нито един апартамент не се предлага „на зелено“.
Строителят, който е и инвеститор на обектите, твърди, че реалната цена на жилищата в центъра не трябва да бъде под 900 евро на кв.м. и то при покупка директно от изпълнителя. Сериозен инвеститор не може да си позволи повече смъкване на цената, която, според него и без това вече е почти на себестойност.
Цените на имотите през последните месеци паднаха не само заради липсата на кредитиране, а и заради това, че някои от колегите, които работят с банкови заеми, не могат да ги обслужват, обясни Механджиев.
Предприемачът е категоричен, че печалби от 100-200 процента в бранша са нереални, тъй като себестойността на квадратен метър ново строителство в центъра на Пловдив излиза около 840 евро. Като причина за това той посочва високата цена на земята в този район, която допреди година се е търгувала около 1000 лева за кв.м. Простата аритметика на строителя сочи, че започваш строителството с 250 евро кв.м. жилищна площ само от цената на терена. В калкулацията се прибавят 400 евро за строителството, 50 евро за проекти и разрешителни и 140 евро за присъединяване към В и К, енергото и други.
Механджиев смята, че сега земята би трябвало да е поевтиняла, но пък няма предлагане, тъй като хората чакат по-добри времена. Той е на мнение, че кризата ще въздейства оздравително на строителния бранш – от пазара ще отпаднат случайните играчи. В подкрепа на думите си отбелязва, че 91 малки фирми от Пловдив вече не са в строителния регистър.
От чужденците все още от Русия продължава търсенето на недвижими имоти в страната ни. В изследване на най-известния портал за имоти „Приан ру“, България заема над половин година първото място сред страните, в които руските граждани са заинтересовани да купят жилище. Те обаче търсят качествено строителство и близко до морето, разказа Механджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *