Кризата отново затяга трудовия пазар в ЕС

Висококвалифицираните работници от държави извън ЕС ще трябва да отговарят на по-строги критерии, за да им бъде разрешено да пребивават във Великобритания, предвиждат новите имиграционни разпоредби, които правителството се готви да въведе, пише в електронното си издание в.“Дейли телеграф“.
От април имигрантите ще бъдат допускани до трудовия пазар във Великобритания само ако имат магистърска степен и работната им заплата е най-малко 20 000 британски лири годишно.
Министрите също така обмислят да въведат ограничения, според които само предприятията, за които официално се признава, че изпитват недостиг на специалисти, да могат да наемат работна ръка от страни извън ЕС, отбелязва вестникът.
Сред другите нововъведения, които трябва да бъдат оповестени от министърката на вътрешните работи Джаки Смит, е евентуалната забрана за допускането на семействата на имигрантите в страната.
Плановете са част от новата политика на правителството, насочена към това свободните длъжности да се предлагат първо на работниците от Великобритания, която се намира в период на бързо нарастваща безработица, посочва вестникът.
Основната промяна ще засегне наемането на висококвалифицирани специалисти, които могат да идват в страната, без да имат конкретно предложение за работа. През миналата година във Великобритания по това направление пристигнаха около 26 000 души.
По-рано стана ясно, че предложенията за работа, засягащи имигрантите от категорията на квалифицираните работници, които пристигат за конкретно работно място и чиито разходи се покриват от работодателя, от април ще трябва да бъдат публикувани първо в британските бюра по заетостта, пише „Дейли телеграф“.
Германия не планира облекчаване на трудовите ограничения за граждани на новоприетите страни в ЕС заради световната финансовата криза, заяви в интервю за в. „Билд“ германският министър на заетостта Олаф Шолц.
„По целия свят наблюдаваме значителни икономически изменения. Работните места са под заплаха. Сега не е време за отваряне на трудовия ни пазар за всички работници от новите страни членки на ЕС“, казва той и добавя: „Не става дума за затварянето на нашия пазар. Логично е той да бъде отварян постепенно.“
Източник: Нетинфо
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *