Кризата отново събра Г-20

В германската столица Берлин започна срещата на върха на европейските страни от групата на развитите и нововъзникващите икономики Г-20, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
На срещата присъстват освен германските домакини – канцлерката Ангела Меркел и министърът на финансите Пеер Щайнбрюк, и премиерите и министрите на финансите на Великобритания, Франция, Италия, Испания, Холандия и Чехия, която ротационен председател на ЕС. На форума са и президентите на централните банки на страните, участващи в него, както и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
На срещата ще бъде изготвена обща европейска позиция по въпроса за реформите на финансовите пазари и институции, които ще помогнат да бъдат избегнати други глобални икономически сривове в бъдеще.
Общата европейска позиция после ще бъде защитавана от европейските страни от Г-20 по време на срещата на върха на групата в Лондон на 2 април.
Германски правителствени източници, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха по-късно днес, че ръководителите на европейските страни от Г-20 са се обявили за пряко наблюдение на всички участници на пазарите, включително на спекулативните инвестиционни фондове (хедж фондовете). Стигнало се е до споразумение, че „нито един финансов пазар, нито един продукт на финансовите пазари, нито един акционер на тези пазари, не може да действа без регулация и надзор“.
Източниците са представили документа на АП.
Източник: БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *