Кризата роди нови тенденции в застраховането в България

Кризата провокира нови тенденции в застраховането в България, каза пред новините на PRO.BG Гергана Иванова, застрахователен брокер.
По нейните думи се наблюдават две разнородни тенденции по отношение на автомобилното застраховане, по-конкретно „Каско” и „Гражданска отговорност”.

Изтънелият бюджет на хората ги кара да преценяват дали да сключат двете застраховки или да сключат „Гражданска отговорност” и да направят застраховка за риска „Кражба”, обясни Иванова.
Ситуацията показва, че клиентите започват да сключват полиците на две или четири вноски, а до скоро предпочитаха еднократното плащане, добави тя.
Според Гергана Иванова е нормално цената на застраховката „Гражданска отговорност” да се повишава, за да могат застрахователните компании да изплатят адекватни обезщетения.
Засега тази застраховка е губеща в портфейла на застрахователните компании. Респективно е те да имат по-висок премиен приход по нея, за да могат да изплащат адекватни обезщетения, обясни тя.
Гергана Иванова казва, че у нас хората свързват застраховането само с „Гражданска отговорност”. Повечето застрахователни продукти не са познати – като например професионалната отговорност, застраховките „Живот” и „Риск от бедствия”.
Тя очаква 2010 г. да бъде трудна за застрахователния пазар предвид финансовата ситуация в страната и намалената покупателна способност на българина.
Иванова прогнозира, че компаниите ще съкратят своите разходи, за да останат на пазара. Въпреки кризата обаче от застрахователния бранша уверяват, че няма да бавят изплащането на обезщетенията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *