Кризата щяла да доведе до корекция на провалени икономически модели

Финансовата криза ще доведе до корекция на провалени икономически модели. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски на конференция, посветена на положителните ефекти от кризата. Според него отсяването на неефективните производства и пренасянето на ресурси от тях към печелившите сектори е ключово предизвикателство пред страната ни.

„Кризата не е само загуби, тя е и възможности” – така финансовият министър Пламен Орешарски акцентира върху шансовете, които се отварят пред страната ни. Повишаването на финансовата култура е един от благотворните ефекти от кризата у нас. Според Орешарски такова поведение се забелязва както при големите икономически субекти, така и при домакинствата. Въпреки това министърът подчерта „необходимостта от рационално отношение към неминуемите социални и икономически неудобства”.

Изключително важно е да бъде запазена макроикономическата стабилност на България. Според финансовият министър правителството е взело мерки за това: да не се ангажира с действия, които биха имали далеч по-голям ефект днес, но вероятно ще платим по-висока цена в средносрочен план, въпреки политически цикъл, в който се намираме.

Министърът подчерта, че някои стари страни членки на Европейския съюз са предприели прибързани икономически инвазии. Именно сега те са сред 16-те, които ще имат свръхдефицит между 7 и `11 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *