Кризи, банки, финансова грамотност – тема с продължение

Във второто издание на една книга може да се намери известна аналогия, например, като при втория брак на човека – изводи и поуки, поправка на грешки и пропуски, надеждата, че новият опит ще бъде по-успешен. А дали си успял, това бъдещето ще покаже…

Защо използваме думата „опит“ за книгата „Банковите кризи и истината за Агробизнесбанк“? Разбира се, всяко едно упражнение с перо в ръка е повече или по-малко опит да докажеш своя теза или мнение или да „облечеш“ в ямб или хорей поетичните си фантазии. Но в конкретния случай това по-скоро е едно сериозно начало на разговор за банковите кризи и частния случай „Агробизнесбанк“, защото амбицията на целия екип – автори, редактори, консултанти и т.н., обединени в утвърдената вече тинк-танк група, е насочена към повишаване на финансовата грамотност на българина. И тази грамотност да бъде неделима част от неговата култура на цялостното му поведение – в обществото и у дома, на работното място и дори на стадиона.

Тази цел не може да бъде постигната с една книга или какъвто и да еднократен акт, за това се иска продължителни усилия. По тази причина книгите, които издава „Атлас Финанс“ са с отворен край, те не захлопват окончателно корици след отпечатването. После идва следващата крачка – мнения и коментари по темата в интернет, нови данни и различни гледни точки, позабравени спомени или изтупани от прашните архиви документи, сериозна колизия в сектора… И така снежната топка нараства, темата „общество, финанси, банки“ намира продължението си във електронното списание „Финанси“, в сайтовете и авторските блогове, в следващи издания. Затова говорим и за нова уикикнига с отворен край, която винаги може да бъде дописвана и допълвана. Или уикикнигата продължава да живее…

Така във второто издание на „Банковите кризи и истината за Агробизнесбанк“ може вече да се прочетат и кои са преди всичко персоналните виновници за банковата криза през 90-те години на миналия век, имената на тези, които са белязали целите и са дърпали спусъка при масовия отстрел на българските частни банки и какви са били мотивите за това.

Или повече интересни подробности, останали скрити за широката публика, относно ролята на „Агробизнесбанк“ за невероятния триумф на нашите футболисти на световното първенство в САЩ-94. Ако в първото издание по тази тема имаше кратки бележки за ролята и приноса на „Агробизнесбанк“ в областта на спорта, изкуството, културата, образованието, то сега на САЩ-94 е отделена самостоятелна глава с много нови и любопитни подробности около подготовката на нашите национали, за различните ходове – зад и пред кулисите, на футболисти или чиновници от футболната централа и т.н. Но не с цел да се вадят стари призраци от гардероба, а да се обрисува по-детайлно от първа ръка ролята на „Агробизнесбанк“ в развитието на спорта и безспорната заслуга, която никой не би могъл да отрече, на банката за извоюваните медали на Мондиал-94. Нещо, което никога преди това не беше се случвало, а и като виждаме как се развива този спорт сега у нас, вероятно няма да се случи скоро, поне не в рамките на това столетие.

Второто издание на „Банковите кризи и истината за Агробизнесбанк“ е вече факт и в ръцете ви. Това означава, че е даден стартовият изстрел за начало на следващите допълнения. Както след сагата на „Агробизнесбанк“ в това издание може да се намери много сериозен анализ на ставащото около КТБ, за приликите и откликите между двете банки след 20 години и защо всички не си взеха поука от историята!

Автор: Стефан Прончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *