Кристин Лагард одобри мерките на ЕЦБ за покупка на финансови активи

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард приветства вчерашното решение на ЕЦБ да понижи основните лихви в еврозоната и да стартира програма за покупки на финансови активи. МВФ силно приветства предприетите от ЕЦБ мерки, които ще помогнат за противодействие на опасността от по-дълъг период на ниска инфлация в еврозоната, посочи Лагард в изявление по електронна поща от Вашингтон, цитирана от БНР.

Вчера ЕЦБ намали основния си лихвен процент по рефинансиране до рекордно ниско равнище 0,05% (от 0,15%), намали с нови 10 пункта въведената през юни отрицателна лихва по банките депозити, държани в Централната банка, до -0,2% (от -0,1%), както и лихвата по кредитите до 0,3% (от 0,4%). В същото време банката обеща да стартира през октомври програма за покупки на гарантирани с активи ценни книжа (ABS книжа) и на обезпечени облигации, като подчерта, че това ще окаже „значителен“ ефект върху нейния финансов баланс.

В миналото МВФ нееднократно призоваваше ЕЦБ да се ангажира с програми от типа на „количественото облекчение“ (покупки на държавни облигации), за да се справи с нарастващите рискове от дефлация в еврозоната.

На вчерашната си пресконференция шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Управителният съвет на Централната банка е обсъждал и въпроса за „количествени улеснения“, като някои членове на банката са настоявали за подобна мащабна стимулираща програма (аналогична на програмите на Фед, ЯЦБ и АЦБ), но други са били против тази идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *