Критикуват МВФ и СБ за продоволствената криза

Комитетът за опрощаване на дълга на Третия свят обвини днес МВФ и Световната банка (СБ), че са допринесли за продоволствената криза, в която изпаднаха редица страни, в резултат на налаганите от 20 г. икономически мерки, предаде АФП.
Комитетът, който е неправителствена организация противник на глобализма, изтъква, че двете банкови институции са принудили страните от Юга да възприемат политики на структурни корекции, които са довели до драматични последици в много области.
Сред изброените в комюнике на организацията подобни пагубни мерки са намаляването на площта за засаждане на култури за прехраната и специализирането в една или две стоки за износ, краят на системата за стабилизиране на цените, отказът от самозадоволяването с житни култури и силното орязване на средствата за социални нужди и на субсидиите за основните продукти.
Комитетът, който не крие, че е против неолибералната политика, провеждана от МВФ и СБ, подчертава, че сега бедните страни плащат висока цена за препоръчваните от тях мерки и че двете банки трябва да признаят вината си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *