Крумовград поиска здравни и екогаранции при златодобива на Ада тепе

Градоначалникът даде едномесечен срок на фирмата „Болкан минерал енд майнинг“ да изясни неясни за обществеността на родопската община въпроси.
Те са свързани със съдържанието на опасни тежки метали в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и водоснабдяването в община Крумовград.  От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси.
Инвестиционното предложение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона.
Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 млн. долара и постоянна заетост на около 200-250 местни жители, които ще бъдат ангажирани в златоизвличането.
Против златодобива се обявиха екологични организации като „Зелени Балкани“, „Българският център за зелена икономика“, „Живот за Крумовград“, както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания, част от местното население.
Те не искат да се добива злато, защото „ще изчезне гората, ще се нарушат местообитанията на костенурки и бръмбари, ще се отрови водата, тютюнът и чушките ще станат непродаваеми, а хората ще се разболеят.“
На противоположното мнение е друга част от жителите на Крумовград. Според тях златодобив трябва да има, защото това е бъдещето на района, свързано с осигуряване на работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването в региона.
БММ ще спази всички екологични изисквания, ще удовлетвори претенциите на хората и ще влее свежи пари в района, увери Алекс Нестор, шеф корпоративни и външни отношения в компанията.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *