Кръстьо Петков: Трябва смяна на данъчната система

София /КРОСС/ Няма как при този спад на приходите по линия на ДДС, акцизите и корпоративния данък да не се пристъпи към промяна на данъчния модел и схема. Това каза в интервю в пред Информационна агенция КРОСС проф. Кръстьо Петков. Увеличение на данъци ще има, прогнозира той, възможна е и нова актуализация на бюджета.
„Нашият анализ показва, че този бюджет няма как да бъде изпълнен, дори с новите параметри, поради една основна причина – икономиката не работи, приходната част на бюджета непрекъснато спада. Прогнозата е, че в края на годината бюджетният дефицит ще надхвърли 5 % /бел. ред. от Брутния вътрешен продукт/. Това означава нова актуализация“, обясни експертът.
Време да се помисли и за смяна на данъчния модел, както и на модела на правене на бюджетна, фискална и стимулационна политика.
„Акцентът трябва да се постави върху растежа. Час по-скоро това трябва да се случи. В противен случай България ще излезе от кризата или по инерция, главно от външно подобрение на бизнес климата, или със забавяне от три до пет години“, прогнозира Кръстьо Петков.
Възможно е премахване на плоския данък и връщане на пропорционалното подоходно облагане, както и модификации на двата модела, счита Петков, но с условието, че промяната трябва да стане плавно.
Според Петков изявленията на премиера, че запазването на ДДС е успех, имат политически смисъл. „Това са послания към електората, бизнеса, синдикатите и т.н. Друго е икономическата необходимост“, допълни Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *