КТБ остана без лиценз

~КТБ остана без лиценз, след като вчера Върховният административен съд се произнесе окончателно по казуса. Разрешителното за извършване на банкова дейност на трезора беше отнето на 6 ноември 2014 г. от БНБ, след като стана ясно, че КТБ е с отрицателен капитал от над 3,7 млрд. лв. Решението на националната банка обаче бе атакувано в съда от част от акционерите в затворения трезор.
Петчленен състав, председателстван от шефа на ВАС Георги Колев, вчера отсече, че акционерите „Бромак“, „Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.рл.“, Вера Ахундова и Орлин Русев нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ, с което бе отнет лицензът за извършване на банкова дейност на трезора.
Така втората инстанция потвърди изцяло първото определение на тричленния състав на ВАС. Според магистратите законните представители на КТБ, след поставянето й под специален надзор, са квесторите. След тяхното влизане в банката правомощията на предишното ръководство на трезора са прекратени. Освен това е отнето и правото на глас на акционерите с над 10% собственост в трезора. Тъй като нито бившите шефове на банката, нито акционерите са жалили отстраняването си, в момента нямат правен интерес да внасят искания в съда от името на банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *