Куба пуска американските петролни компании до богатствата си

Куба изрази готовност да отвори врати за американски петролни компании, които да експлоатират нейните петролни резерви. Това става в рамките на исторически процес на сближаване между Хавана и Вашингтон. Готовност за сътрудничество с американските компании изрази кубинската държавна нефтодобивна компания Cupet.

„Надяваме се, че това сближаване, което започна след 17 декември 2014 г. ще има влияние върху кубинската петролна индустрия“, каза представителката на филиал на държавната компания Мария Йодалис Ернандес. Досега на американските петролни компании бе забранено да развиват всякаква дейност в Куба заради наложеното от САЩ през 1962 г. срещу комунистическия режим на острова ембарго.

Петролният сектор в Куба е дълбоко засегнат от ембаргото, тъй като макар и да разполагат с „ключови ресурси и модерна технология“ американските компании не могат да развиват бизнес с Куба, обясни Ернандес пред чуждестранни журналисти. Тя посочи за пример компанията за сондажи и добив на петрол, в която работи, която използва едва пет процента от петролните резерви поради липса на технология за нефтодобив.

Собствеността на американските нефтени компании в Куба бе национализирана от Фидел Кастро през 1960 г. – година след кубинската революция. Куба вече произвежда 25 млн. барела годишно свръхтежък петрол, който може да се използва само при производството на ток, асфалт и цимент, което покрива едва половината от нуждите й.

Останалата част от необходимия й ресурс Куба внася от Венецуела. Международни експерти считат, че в кубински води има вероятни резерви между 5 и 9 млрд. барела петрол, а кубински специалисти отиват чак до 20 млрд. барела в прогнозите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *