Куба сменя банкнотите си

Като част от провежданата валутна реформа централната банка на Куба ще пусне нови банкноти.Това предаде латиноамериканският канал Telesur.

Сега в Куба са в обращение едновременно две валути – кубинското песо (CUP), в която по-голямата част от населението получава заплата, и конвертируемото песо (CUC), фиксирано към долара. През 2013 г. властите на острова предложиха да се обединят тези валути, обменяйки конвертируемото песо при сегашния курс от 25:1.

Сега в Куба ще бъдат пуснати нови банкноти в купюри от 20, 50 и 100 песо. Те ще бъдат с допълнителна защита, като ще имат воден знак.

Конвертируемото песо се очаква да бъде изтеглено от обращение.

Системата на двете валути е създадена в Куба в условията на тежка криза, която започна в резултат на разпадането на Съветския съюз и прекратяването на помощта от партньорите в социалистическия лагер. Отначало властите позволиха свободното движение на долара (през 1993 г.), а след това пуснаха в обращение конвертируемото песо, фиксирано към щатския долар в размер на 1:1 (през 1994 г.). През 2004 г. американският долар спря да се използва като средство за плащане, но конвертируемото песо остана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *