Куба с рекорд в туризма

Куба регистрира рекорд от 4 милиона туристи тази година – с 13 процента повече, отколкото през 2015 г. и двойно повече от очакваното благодарение на притока от посетители от Северна Америка и Европа, съобщи днес в комюнике министерството на туризма, цитирано от Франс прес.

Ведомството изрази задоволство от надвишаването на прогнозите за 6-процентно увеличение на туристическия поток.

Туризмът, постъпленията от който са 2,8 милиарда долара, е вторият източник на приходи за Куба след сектора на услугите, главно медицинското обслужване.

След историческото затопляне и възстановяване на отношенията между Вашингтон и Хавана от две години насам, през първата половина на 2016 г. американците са били третата по численост група туристи, посетили Острова на свободата, след канадците и живеещите в чужбина кубинци.

Американският президент Барак Обама премахна бюрократичните пречки и до известна степен улесни пътуването на сънародниците си до Куба. При все това американците все още не могат да посещават острова като обикновени туристи заради действащото от 1962 г. ембарго. С изключение на семейните посещения, Вашингтон разрешава само пътувания с образователна или религиозна цел, за участие в спортни и артистични прояви.

Броят на американците, посетили Куба през първото шестмесечие на тази година (137 000 души), е нараснал експлозивно, с 80 процента в сравнение със същия период на миналата година, сочат официалните данни.

Страната е била посетена също от голям брой германски, френски, италиански, британски и испански туристи.
Има опасения обаче, че следващият президент Доналд Тръмп може да изпълни заплахите си да даде заден ход след постигнатия от предшественика му значителен напредък в дипломатическите отношения, ако Хавана не направи повече отстъпки в областта на правата на човека или пазарната икономика.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *