Кунева – комисар за защита на потребителите

Правителството одобри кандидатурите на България за членове на институциите на ЕС. Меглена Кунева е предложението на МС за еврокомисар. ЕК съобщи за номинирането на Кунева за поста еврокомисар за защита на потребителите.

На заседанието на 26.10.2006 г. правителството взе решение да предложи настоящия министър по европейските въпроси Меглена Кунева за еврокомисар.

Решението за номинирането на Меглена Кунева е било взето единодушно, съобщи Станишев. Той добави, че напускането й на кабинета от началото на следващата година няма да създаде структурни проблеми на министерския съвет.

Кандидатурата на Меглена Кунева и на други български представители в европейските институции са бил договорени след 10-дневни консултации, съобщи премиерът.

Малко по-късно Европейската комисия съобщи в специално комюнике, че българският министър по европейските въпроси Меглена Кунева е била официално номинирана за еврокомисар за защита на потребителите след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и номинираната за комисар от България Меглена Кунева се срещнаха днес в сградата на ЕК в Брюксел, съобщи БНР. След срещата Барозу заяви: Много съм доволен да кажа добре дошла тук в Брюксел, на г-жа Меглена Кунева, номинирана за комисар от България. Съгласих се с номинацията на г-жа Кунева, направена от българското правителство. И съм сигурен че тя ще прояви отговорност като комисар по защитата на потребителите. Реших да натоваря г-жа Кунева с тази отговорност. Вярвам, че тя разполага с всички професионални, политически и технически компетенции за тази много важна работа. Защитата на потребителите е много важен въпрос за Европейския съюз, продължи Жозе Барозу. Този въпрос винаги е фигурирал в програмите на Европейския съюз. Той е също много важен за нас от гледна точка на икономическия растеж, на създаване на работни места в Европа. Г-жа Кунева има впечатляващ опит по отношение на европейските дела. В момента тя е министър по европейските въпроси на България, била е главен преговарящ на България (с Европейския съюз). Така че тя много добре познава Европейския съюз, а освен това е и убедена европейка, човек, който споделя нашите ценности. Щастлив съм да поканя г-жа Кунева на този пост. Сигурен съм, че тя ще бъде много добър комисар не само по отношение на портфейла Защита на потребителите, но също като член на нашия екип, който дава принос към решенията, вземани по колегиален начин в Европейската комисия.

Меглена Кунева заяви: Наистина съм много благодарна за възможността да работя с вашия екип и да бъда част от този вдъхновяващ проект да имаме все по-добър и по-добър Европейски съюз. Смятам, че е голямо предизвикателство да бъда първият български гражданин член на Комисията. Защитата на потребителите е вълнуваща област за мен, много тясно свързана с ценностите, много тясно свързана с предизвикателствата, които ще преодоляваме заедно. Мисля, че мога много да взема от вече големите постижения, които комисар Киприану постигна в тази област. Ще направя всичко възможно да развивам и да подкрепям политиката на Европейската комисия. Гледам напред към подготовката си и към представянето на вижданията си на предстоящото изслушване в Европейския парламент, каза в заключение Меглена Кунева.

Еврокомисарят Маркос Киприану, който отговаряше за здравеопазването и защитата на потребителите, изрази днес задоволство, че един от досегашните му ресори се поема от новия български еврокомисар Меглена Кунева. Преди известно време с председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу стигнахме до общото мнение, че защитата на потребителите може да бъде отделен ресор, който е особено подходящ за нов еврокомисар, каза Киприану. „Защитата на потребителите е един от въпросите, които са много важни за гражданите на Евросъюза. Вече сме постигнали много, но предстои още значителна работа, в която, сигурен съм, г-жа Кунева ще постигне напредък“, казва еврокомисарят.

Еврокомисията не назова едновременно с Меглена Кунева и румънския еврокомисар. Според източник от ЕС Барозу, който днес се срещнал и с избраника от румънското правителство Варужан Восганян, добави, че консултациите за определяне на румънския еврокомисар продължават.

Преди да поемат бъдещите си постове, новите еврокомисари трябва да бъдат изслушани и одобрени от Европейския парламент. Първоначално беше предвидено гласуването в ЕП да стане на 4 януари, но днес председателският съвет, включващ председателя Жозеп Борел и председателите на парламентарни групи, реши да го изтегли на по-ранна дата.

По този начин двамата нови комисари може да поемат своите функции още на 1 януари, когато техните страни официално ще станат членки на Евросъюза, коментира АФП.

Меглена Кунева е магистър по право. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1981 г., където през 1984 г. получава научната степен „доктор на юридическите науки“. Специализира в редица чуждестранни университети. През 1995 г. става член на българската делегация на ІV Сесия на Комитета на ООН за устойчиво развитие. През юни 2001 г. е избрана за народен представител в 39-ото Народно събрание. През август същата година е назначена за заместник-министър на външните работи и за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз. През май 2002 г. Меглена Кунева е назначена за министър по европейските въпроси, главен преговарящ с ЕС и специален представител на българското правителство в Конвента за бъдещето на ЕС.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри и другите кандидатури на България за членове на институциите на Европейския съюз, съобщи правителствената информационна служба.

Те са плод на много консултации, както в рамките на правителството, така и с Националното сдружение на общините, Икономическия и социален съвет и други институции и професионални кръгове. Тяхната цел беше да се постигнат най-добрите кандидатури, убедителни за българското общество и за европейските ни партньори, заяви министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът поясни, че подходът в номинациите не се е основавал на политически критерии, а на професионализма, личните качества, авторитета пред и в европейските институции и на специфични критерии, на които трябва да отговарят кандидатите. Това е естественият европейски подход, когато номинираме представителите на страната в европейските институции, заяви министър-председателят.

Изборът на българските представители в институциите на Европейския съюз е от голямо значение, тъй като е много важно по какъв начин те ще се утвърдят в европейските институции и съответно какъв професионален образ на страната ни ще се наложи в тези много важни структури, допълни още той.

Александър Арабаджиев беше одобрен от българското правителство за съдия в Съда на Европейските общности.

Александър Арабаджиев получава юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1972 г. Понастоящем е народен представител, член на постоянните комисии по правни въпроси и по правата на човека и вероизповеданията, член е на временната комисия за промени в българската Конституция, наблюдател е в Европейския парламент и член на постоянната делегация на НС към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. От 1986 г. до 1991 г. е съдия във Върховния съд на България. През 1991 г. е избран от съдебната квота при създаването на Конституционния съд и е конституционен съдия до 2000 г. От 1997 г. до 1999 г. е член на Европейската комисия по правата на човека в Страсбург. От 2001 г. до 2005 г. е народен представител в 39-ото Народно събрание. От 2002 г. до 2003 г. е участник в Европейския конвент.

Теодор Чипев беше определен за съдия в Първоинстанционния съд на Европейските общности.

Теодор Чипев става доктор право на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1977 г. От 1991 г. до 1994 г. работи като съдия в Конституционния съд. От октомври 1994 г. до януари 1995 г. е министър на правосъдието. От 1988 г. досега е арбитър в Арбитражния съд на БТПП. Преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Нов български университет.

Надежда Сандолова ще представлява страната ни като член на Сметната палата на ЕС. Тя е магистър по планиране, управление и баланс от УНСС. Един от създателите е на Сметната палата, в която работи до 2005 г. В момента е член на одиторския съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. Има специализации по банково дело, финансово управление и специфични функции на централните банки.

Министрите определиха и членовете на Икономическия и социален комитет. Това са:

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

Любомир Хаджийски, заместник-председателят на Икономическата комисия към Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане“

Адриана Тошева, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Милена Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Желязко Христов, председател на КНСБ

Пламен Димитров, заместник-председател на КНСБ

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“

Веселин Митов, завеждащ отдел „Международна политика“ в КТ „Подкрепа“

проф. Нансен Бехар, член на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива

Пламен Захариев от Националния съвет на и за хората с увреждания

Донка Соколова от Демократичния съюз на жените

Людмила Тодорова от Българската асоциация на фермерите

В Комитета на регионите България ще бъде представлявана от:

Красимир Мирев, кмет на Търговище и председател на УС на НСОРБ

Веселин Златев, кмет на Шумен

Детелина Николова, кмет на Добрич

Хасан Азис, кмет на Кърджали

Антоанета Георгиева, кмет на Перник

Богомил Белчев, кмет на Габрово

Владимир Кисьов, председател на Столичния общински съвет

Йоан Костадинов, кмет на Бургас

Йордан Лечков, кмет на Сливен

Катя Дойчева, кмет на Твърдица

Кирил Йорданов, кмет на Варна

Ремзи Юсеинов, кмет на Кубрат

За заместващи членове са определени:

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев

Дилян Енкин, кмет на община Троян

Златко Живков, кмет на Монтана

Иван Аспарухов, кмет на Мездра

Анастасия Младенова, председател на Общинския съвет на Пещера

Митхат Табаков, кмет на Дулово

Шукран Идриз, кмет на Кирково

Лъчезар Росенов, общински съветник от Добрич

Найден Зеленогорски, кмет на община Плевен

Никола Колев, кмет на Горна Оряховица

Румяна Бозукова, кмет на Симеоновград

Станислав Благов, кмет на Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *