Купюрата от 50 ? е най-често фалшифицираната банкнота

Общо 296000 фалшифицирани евробанкноти бяха изтеглени от обращение през втората половина на 2007 г. Въпреки че се наблюдава леко увеличение в сравнение със същия период през 2006 г., то е в рамките на стойностите, установени през последните няколко години, се посочва в прессъобщение на ЕЦБ, публикувано на сайта на БНБ.

Сравнението на тези цифри с броя на истинските евробанкноти в обращение (средно 11,4млрд. през втората половина на 2007г.) показва, че количеството на фалшификатите е наистина съвсем незначително.

Почти всички (96%) фалшифицирани банкноти , задържани през втората половина на 2007г., са открити в страни от еврозоната, въпреки че в сравнение с предходни периоди този дял леко намалява. Приблизително 3,5% от фалшификатите са открити в държави-членки на ЕС извън еврозоната, а останалата част – в други региони на света.

Купюрата от 50 ? е най-често фалшифицираната банкнота през втората половина на 2007 г. Трите средни купюри (20?, 50? и 100?) представляват 88% от всички фалшифицирани банкноти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *