Курортите под вода, евакуират туристи

Морето отхапа Иракли

Вълните глътнаха 4 коли, петима оцеляха по чудо

Елена Димитрова

Морето отхапа Иракли. Невиждан порой удави Южното Черноморие и наводни луксозните ни курорти. Страховита буря вилня по целия път от Бургас до София и вчера.

Най-големи са щетите в Обзор, Слънчев бряг, Созопол, Несебър и Поморие. 26 сгради, повечето от които хотели, са наводнени. Десетки екипи на Гражданска защита и Пожарната изпомпват денонощно водата. Реки заляха алеите и улиците на Слънчев бряг, Равда и Поморие. В тях нито коли, нито пешеходци не можеха да се движат.

Цяло езеро се образува между централния вход на пристанище Бургас, автогара Юг и Централна жп гара. Затворен бе пътят Обзор – Варна. Поройните дъждове в Поморийско образуваха огромна вълна, която е изтласкала в нивите десетки коли, други са се преобърнали в канавките.

Адът се отвори за над 30 летовници, почиващи на палатки в местността Иракли и Кавака, между Обзор и Несебър. Петима от тях

оцеляха по чудо

от водната стихия. Те бяха на палатки на самия плаж до устието на р. Баненска.

В около 1 часа в полунощ реката започнала да приижда и разделила на два ръкава малко преди да се влее в морето. Между тях се образувал пясъчен остров, върху който петимата туристи се скупчили и зачакали с надежда пороят да отмине. Вместо това обаче водата започнала да приижда с още по-голяма сила. Бедстващите успели да се свържат по мобилните си телефони с полицията, обяснявайки че животът им виси на косъм. Към Иракли незабавно потеглиха полицаи от Обзор, Несебър и Варна и спасители от Гражданска защита. На мястото пристигна и кметът на Обзор Кирил Стоянов, който взел със себе си петима спасители от детския лагер „Чавдар“. „Решихме с колите да стигнем на мястото, но беше много тъмно и наводнено. Затова се отказахме и слава Богу. Защото днес, след като се оттегли водата, видяхме, че единственият мост, който свързва Обзор с Иракли, е бил отнесен. Тъй като нищо не се виждаше, щяхме да минем оттам,

без да разберем, че мост няма

разказа Стоянов.

Петимата спасители от лагера „Чавдар“, завързани със здрави въжета за кръста, стигнали с плуване до давещите се. Добрали се до топящия се пясъчен остров в последния момент, секунди преди пороят да завлече в морето петимата бедстващи.

По същото време полицаи са успели да спасят други 20 туристи, летуващи на палатки в местността Кавака. Палатките им са били буквално удавени и завлечени в морето от поройните дъждове. Петте коли, с които са пристигнали туристите, са били преобърнати и изпотрошени от прииждащата на талази вода. Возилата са се

търкаляли по склона и са се блъскали в дърветата

разказаха спасените. Други четири автомобила, паркирани близо до плажа в Иракли, пък са отнесени от потопа в морето. Двама туристи са били в един от автомобилите с намерение да потеглят, когато огромна вълна ги връхлетяла. Останалите хора успели да измъкнат младежите от автомобила и да ги спасят от сигурна смърт. Единият от тях е със счупена ключица, но без опасност за живота. Десет души от спасените са били откарани с джип до Емона. 26 са настанени в детския лагер „Чавдар“ в Обзор. Премръзнали и мокри до кости, туристите са били завити с топли одеяла, дадени им са и топли напитки. „Всички са в шок, а повечето са и неконтактни, защото това, което са преживели снощи, действително е много страшно“, заяви кметът на Обзор, който лично е разговарял със всеки един от спасените. Между тях има и 4 деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *