Кушлев назначил родата си на тлъсти служби

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси ще образува преписка и ще изиска от проф. Стоян Кушлев да даде обяснения.Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Валентин Иванов, предаде БГНЕС. Има сигнал с обвинения в конфликт на интереси, според който председателят на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, е назначил свои и на съпругата си роднини – братовчеди и племенници. Освен това се твърди, че Кушлев участва в сдружение с нестопанска цел – „Царски ловен клуб“.

Комисията ще иска информацията за възнагражденията, получавани от роднините му от датата на назначаването им.
Жалбата е анонимна и е била пусната в Народното събрание, включително в пощенските кутии на депутатите от комисията. Това прави възможно предположението, че сигналът е пуснат от човек, който има достъп до парламента.

Вчера стана ясно, че според нов законопроект комисията „Кушлев“ ще проверява всички, които демонстрират благополучие и охолен живот, а не само уличените в престъпление. Държавата ще конфискува имущество, придобито не само от престъпна, но и от всяка друганезаконна дейност. Обяснения пред комисията за конфликт на интереси ще трябва да даде и председателят на Столичния общински свет Андрей Иванов заради данните на РЗС, според които е получил 400 000 лева, за които се предполага, че не са декларирани, съобщи още днес Валентин Николов. В сигнала срещу него се посочва, че периода 1992 – 2008 година е осъществил 52 имотни сделки за над 10 млн. лв. Само през периода 2004-2007 година той е работил в частния сектор. Сигналът е изпратен до НАП.

Третият казус, който комисията за конфликт на интереси, ще разгледа е за лабораторията по криминалистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Има сигнал срещу ректора проф. Иван Илчев и декана на юридическия факултет проф. Тенчо Колев, в който се твърди, че са изразходвани публични средства в размер на над 1 млн лв. Втората част на сигнала съдържа информация за надписване на часове от преподаватели. Ще се изиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери дали правилно са изразходвани парите.

На заседанието днес бяха изслушани депутатът от ДПС Лютви Местан и министърът на образованието Сергей Игнатов, съобщи БТА. Според сигнал на Местан, Игнатов, като ректор на НБУ, е записал през 2006 г. в нарушение на закон като курсист Веселин Стойков в магистърска програма. Към този момент Стойков нямал диплома за бакалавърска степен. Получил я три дни след като положил практичен изпит по магистърската си степен.

В отговор министърът посочи, че по случая е правена проверка от Националната агенция за оценка и акредитация през 2007 г. и тя не е установила нарушения. Комисията ще изиска документите от тази проверка преди да реши как да се произнесе по случая.
Отхвърлено е обаче предложение на Бойко Великов от Коалиция за България да сезира прокуратурата за извършени, според него, закононарушения на Игнатов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *