Куюмджиев: Следващата вълна на кризата може да бъде фатална

Ако продължи политиката на работа на парче или по-скоро липсата на политика, липсата на конкретни идеи на къде водят тези мерки, които се предприемат, следващата вълна на кризата, която може да удари другата пролет, ще бъде вече фатална.
Това каза в интервю за агенция Фокус Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката.
По думите му кризата ще има така наречената W-форма, което означава, че в момента има известно съживяване, а следващото дъно ще дойдеидната пролет.
Според Куюмджиев въвеждането на необлагаем минимум ще доведе до дупка в бюджета от около 600-700 млн. лв. в приходната му част.
Да не говорим за ефекта, който това би предизвикало от развихрянето на сивата икономика, защото при необлагаемият минимум много голяма част от работодателите ще започнат да осигуряват работниците си и да им плащат на необлагаем минимум.
Така че тези два ефекта от въвеждането на необлагаем минимум трябва да бъдат отчетени в контекста на държавния бюджет. Трябва внимателно да се гледа от гледна точка на бюджета това нещо, каза още той.
В този кризисен момент българската икономика, и въобще финансовата система, са относително стабилни. Но това е една крехка система, в която не трябва да се правят никакви резки движения, тъй като и без това ние сме достигнали до едни от най-добрите нива по данъчно облагане – ние сме на четвърто или пето място по ниски социални плащания, отбеляза Куюмджиев.
По думите му всякаква груба намеса и всякаква непредвидена промяна в данъчната система биха били с непредвидими ефекти.
Според бившия зам.-министър до преди три месеца България е била на второ място в Европа по най-добър инвестиционен климат и е била първата десятка в света.
След като започна кризата, в момент, когато инвеститори се оттеглят от повечето страни, в България за първите шест месеца на годината бяха влезли близо 6 млрд. лв. инвестиции.
Тезата, че инвестициите са намалели заради данъците е некоректна. Те намаляват заради кризата.
Като цяло стимулите за привличане на чуждестранни инвестиции бяха разработени – става въпрос за индустриалните зони, повишаването на административни капацитет на българската агенция за инвестиции, промоцията на България в чужбина.
Ако приемем, че ниските данъци, сравнително евтината работна ръка и ниските разходи за производство са някаква основа, оттам нататък трябваше да се вземат активни мерки за привличането на чуждестранни инвеститори.
Ще си позволя една аналогия, която използвах преди година и половина, но тя продължава да бъде валидна и сега с голяма сила – ние имаме едно уникално дюкянче с много хубава стока, което обаче е запокитено накрая на пазара.
Това, което трябва да направим, е да излезем от задната улица на пазара и да кажем: “елате в нашия дюкян”.
Това са стъпките за мен – да се направят стъпки за привличане на чуждестранните инвеститори, а не да продължаваме да манипулираме с базовите елементи, коментира Куюмджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *