Куюмджиев: Чудно ми е как полицай стана икономист

За мен е чудно как един човек с полицейско образование изведнъж стана експерт по икономика. Цял живот работил като полицай, изведнъж започна да коментира икономически тематики. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев. Той беше потърсен във връзка с критиките на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по отношение на икономическата политика на страната. Според Куюмджиев коментарите на Цветанов са изпразнени от съдържание, „те са глупави и неотговарящи на истината”.
„В България инфлацията на годишна база спадна до 5.4% за февруари 2009 г., спрямо февруари 2008 г. От друга страна, в условията на глобална финансова криза, която вече навлезе и в България под някаква форма, нашата икономика е единствената в Европейския съюз, която за момента продължава да бележи ръст. Нашата политика е много правилна. За сравнение можем да погледнем към страните, които доскоро ни бяха давани като пример за отличници в развитието на икономиката – Румъния, Унгария, прибалтийските страни, Ирландия, която беше наричана „европейския тигър”. При тях в момента проблемите са огромни – инфлация, девалвация на валутите им, огромни бюджетни дефицити. Бюджетният дефицит в Ирландия е над 10%, което води до силно влошаване на ситуацията на гражданите в тези държави, неспособност част от населението да се плаща кредитите, да се обслужват нормалните сметки, които получават през месеца. Най-фрапантен може би е случаят в Румъния, който ни се даваше като пример, как там стандартът на живот се бил вдигнал внезапно и рязко. В момента с 30% инфлация и 40% девалвация на леята спрямо еврото, се оказа, че двойно по-големите заплати, които бяха в Румъния, са по-малки от нашата средна заплата”, посочи Куюмджиев.
Според него цялото твърдение на Цветан Цветанов е напълно несъстоятелно, защото сегашното правителство е вдигнало средната заплата с близо два пъти. От 340 лева средна заплата за 2005 г., в момента тя е 566 лева. „Да не говорим за вдигането на пенсиите с почти два пъти, при различните нива на пенсиите, някъде увеличението 100% в сравнение с 2005 г. Не само това, но ние имаме и адекватна програма за омекотяване на влиянието и ефектите от кризата върху нашата икономика, която е не само осъществима, но ние вече реализираме голяма част от мерките, заложени в нея. Докато от тяхна страна се чуват само приказки, лозунги и те нямат програма. Как смятат да управляват и искат управлението, като дори нямат идея какво ще правят с това управление?”, каза Куюмджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *