КФН да мине на самоиздръжка, а заплатите да се изравнят с поднадзорните фирми, предлага законопроект

Комисията за финансов надзор (КФН) да се издържа единствено от такси, размера на които сама ще определя, сама да формира бюджета си и да отпадне държавната субсидия, предвижда законопроект, внесен в Народното събрание от депутатите Румен Гечев (БСП) и Йордан Цонев (ДПС).

Промените предвиждат трудовите възнаграждения в комисията да не могат да бъдат по-ниски от средните на служители с подобни функции в регулираните от комисията фирми. Освен това отпада и възможността Агенцията за държавна финансова инспекция да проверява работата на регулатора, който остава под контрола единствено на Сметната палата.

Измененията се появяват като преходни и заключителни разпоредби на изцяло нов Закон за небанковите финансови институции, предлаган от двамата депутати. През февруари“Труд“писа за подготвен нормативен акт със същите текстове, който бил пуснат за междуведомствено съгласуване, но авторството така и не беше обявено.

Сега Гечев и Цонев обясняват, че „значимостта на правомощията на Комисията за финансов надзор, както и нейното място в европейската надзорна архитектура, обуславят необходимостта от въвеждане на пълна бюджетна самостоятелност на комисията и съответно осигуряването на независимостта й както от външни политически, така и от бизнес влияния“.

В законопроекта се изброяват редица нови такси, които комисията ще събира, а вносителите поясняват, че тепроизтичат единствено от последвалите след 2011 г. промени в законодателството – приетия Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, измененията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, както и от европейските регламенти.

В комисията работят висококвалифицирани експерти с изключително специализирани познания и професионален опит и затова заплатите им не трябва да са по-ниски от тези на хората, които контролират, е посочено в мотивите. Занапред заплатите им ще се формират по същите правила, по които това става в БНБ, ако законопроектът бъде приет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *